Fiatal sportoló nő gyümölcs turmixot iszik edzés előtt

Ezt kellene enned, mielőtt edzeni mész

Ezt kell ennünk edzés előtt az energia és a nyereség érdekében egy táplálkozási szakértő szerint.


A kutatások rávilágítanak egy aggasztó tendenciára - arra, hogy különösen sok női labdarúgó fogyaszt, ami nagyrészt a kulturális normáknak, a súlygyarapodástól való félelemnek, a táplálkozással kapcsolatos ismeretek, valamint a támogatás hiányának tudható be.

A táplálkozás azonban ugyanolyan fontos, mint az edzés – nem csak az élsportolók esetében.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a táplálkozás nem csak az élsportolók titkos fegyvere, mindenki számára az egészség és a teljesítmény sarokköve”

– mondja Sophia Linn, az M&S táplálkozási szakértője.

Az alábbiakban Linn tanácsai alapján megmutatjuk, mit érdemes edzés előtt enni.

1. Törekedjünk a fehérje, zsír és szénhidrát egyensúlyra

Az edzés előtti nassolnivaló legfontosabb tétele a fehérje, a zsír és a szénhidrátok egyensúlyának biztosítása.

„Célozd meg a szénhidrátok egyensúlyát az energia, a fehérje az izmok regenerálódásához és a gyümölcs vagy zöldség az általános egészség érdekében. Gondolj rá úgy, mint a tökéletes formációra, amely táplálja a teljesítményedet, és hosszú távon is egészséges marad”

– tanácsolja Linn.

Ez akár így is kinézhet:

  • Mogyoróvaj és áfonya teljes kiőrlésű, rozsos vagy kovászos pirítóson
  • Hummusz, réparudacskák és kekszek
  • Joghurt, müzli és gyümölcs
  • Tojás, vékony bagel és zöldségek

2. Megfelelő mennyiségű szénhidrátbevitel

Ez a legfontosabb. Ha verseny vagy egy kemény edzés előtt állunk, kulcsfontosságú, hogy a nagy nap előtt felpörgessük a szénhidrátbevitelünket, hiszen az a fő energiabevitelünk.

A sovány fehérje, az olyan ételekből, mint az édesburgonya vagy a rizs, származó szénhidrátok és a zöldségek olyan étkezést alkotnak, amely tartós energiát biztosít, és a babos pirítóssal sem lehet hibázni.

3. Együnk eleget és a megfelelő időben

A kutatások megerősítik, hogy a szénhidrát elfogyasztása egy nagy edzés előtt kulcsfontosságú az energia, az állóképesség és a teljesítmény szempontjából. Egy 2018-as, a Nutr Today című szaklapban megjelent tanulmány szerint ez a nagy intenzitású teljesítményhez nélkülözhetetlen energiaforrás.

Linn megerősíti, hogy fontos, hogy eleget együnk az edzésünkhöz, ahogy az is, hogy mikor választjuk az üzemanyag felvételét.

„Azzal, hogy a megfelelő időközönként beiktatod az étkezéseket és az uzsonnákat, biztosíthatod a tartós energiát, amikor számít, felvértezve téged arra, hogy a legjobb teljesítményedet hozd.”

Ez az edzésen történő regenerálódást is fokozza, lehetővé téve az izmok megfelelő helyreállítását. Törekedjünk arra, hogy körülbelül egy órával az edzés előtt egy kiegyensúlyozott nassolnivalót együnk.

4. Ne hagyjunk ki egész élelmiszercsoportokat

Az egyik legnagyobb tévhit az edzések táplálásával kapcsolatban az, hogy egész élelmiszercsoportokat kell kihagyni vagy korlátozni az étrendet ahhoz, hogy javítsuk az általános egészségi állapotunkat. Az egyik mítosz, hogy a sportolóknak teljes élelmiszercsoportokat kell kihagyniuk a csúcsteljesítmény érdekében. Minden makrotápanyag – szénhidrátok, fehérjék és zsírok – döntő szerepet játszik a sportteljesítmény támogatásában.

5. Igyunk elég vizet

Törekedjünk legalább hat-nyolc csésze víz fogyasztására naponta.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock