Anya és lánya növényt ültet

Ez a fajta hobbi boldogabbá tesz

Egy új kutatás szerint azok az emberek, akik olyan hobbit vagy érdeklődési kört vállalnak, amely mások bevonásával történik, boldogabbak lesznek.

A tanulmányhoz 582 ember írta le a jóllétük javítását célzó stratégiákat. Az eredmények azt mutatták, hogy a nem szociális stratégiákat alkalmazókkal összehasonlítva a szociálisan összpontosítók elégedettebbek voltak az élettel.

Julia Rohrer, a tanulmány első szerzője elmondása szerint kutatásuk megállapította, hogy azok az emberek, akik olyan „jólléti” stratégiákat találtak ki, amelyekben mások is részt vettek, egy évvel később elégedettebbek voltak az életükkel, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy eleve csak kis mértékben voltak boldogabbak.

„Ezzel szemben azok az emberek, akik olyan stratégiákat találtak ki, amelyek nem vontak be kifejezetten másokat, átlagosan ugyanolyan elégedettek maradtak, mint korábban”

– fogalmazott.

A részvevők közül néhányan nem szociális jellegű dolgokat javasoltak, például a dohányzásról való leszokást, míg mások olyan szociális dolgokat választottak, mint például több időt tölteni a családdal és a barátokkal, vagy segíteni másoknak.

A nem szociális dolgokat választók életelégedettsége egy évvel később nem változott, míg a szociális dolgokat választók életelégedettsége javult.

„A boldogságra való törekvés hosszú távú hatásaira vonatkozó bizonyítékok azonban hiányoznak. Végül is nincs garancia arra, hogy a boldogabbá válás próbálkozása nem tesz a végén még szerencsétlenebbé. Úgy gondolom, hogy tanulmányunk részben betölti ezt a hiányt a szakirodalomban, bár mindenképpen szükség van további, longitudinális szemléletű kutatásokra”

– mondta Rohrer.

Nyitókép: Shutterstock