kakas festmény, ecsetek és festék

Ezért fontos, hogy legyen valamilyen hobbink a tudomány szerint

Nem tudom, te hogy vagy vele, de a „hobbi" sokak számára a „megküzdési mechanizmus" egyik szinonimájává vált. Általuk elmenekülhetünk kicsit a valóság elől, és elterelhetjük a figyelmünket.


A szabadidős tevékenységeknek azonban emellett további más előnye is van. Mi is összeírtunk pár okot, ami miatt érdemes prioritássá tenni valami hobbit, különösen, ha a mentális egészséged erősítésének módjait keresed.

Különböző elképzeléseink lehetnek arról, hogy mi számít hobbinak. Például van, aki utálja a kocogást, másnak ez a leghálásabb időtöltés. Rengeteg minden belefér a hobbi fogalomkörébe, a madárfigyeléstől kezdve a horgoláson át a régi autók újjáépítéséig.

A jó hír az, hogy a legtöbb ok, amiért a hobbik olyan előnyösek számunkra, kevésbé a konkrét tevékenységgel, mint inkább azzal függ össze, hogy egyáltalán van egy hobbink. Kezdve azzal, hogy valamit kedvtelésből csinálunk, az agyunk megbízható jutalmazási rendszerét aktiváljuk.

Továbbá a hobbi segíthet a napi kötelezettségek stresszének kezelésében is − még akkor is, amikor úgy érzed egy fárasztó munkanap után, hogy nulla időd vagy energiád van a kikapcsolódásra. Egy tanulmány például a hosszú munkaidő, a depresszió és a jólét közötti kapcsolatot vizsgálta. A kutatók a nyilvánvaló felfedezésen túl (a heti 40 óránál több munkaóra jelentős negatív hatással volt a mentális egészségre) azt is megállapították, hogy a hobbi segít enyhíteni ezeket a káros hatásokat.

zongor\u00e1n j\u00e1tszik valaki

Fotó: Unsplash


Ha olyan hobbit találsz, amit szeretsz, az egyben hosszú távú befektetés is önmagadba. Egy 2023-as metaanalízis több mint 93 ezer idősebb felnőtt adatait dolgozta fel, és megállapította, hogy a válaszadók, akiknek volt hobbijuk, magasabb egészségi állapotról, boldogságról és életelégedettségről számoltak be. Másrészt azok, akiknél a depresszió jelei mutatkoztak, kisebb valószínűséggel foglalkoztak hobbival.

2021-ben egy áttekintés arra törekedett, hogy meghatározza, hogyan hatnak a hobbik pozitívan az egészségünkre és a jólétünkre. A kutatók négy hasznos kategóriába sorolták mindazt, ahogyan a hobbik jótékony hatással lehetnek ránk. Megállapítottak pszichológiai, biológiai, szociális és/vagy viselkedésbeli hatásokat.

egy n\u0151 lovagol

Fotó: Unsplash


A pszichológiai előnyök lehetnek azonnali hatások a hangulatodra, vagy hosszú távú hatások a rugalmasságodra és az önérzetedre. A biológiai hatások jobb fizikai teljesítmény (például testmozgás révén), az immunrendszer jobb működése és kevesebb fájdalom formájában jelentkezhetnek.

Eközben egyes hobbik rengeteg társadalmi előnyt rejtenek magukban, beleértve a magányosság elleni küzdelmet és a jobb szociális készségek támogatását. Más hobbik viselkedésbeli előnyökkel járnak, ami azt jelenti, hogy jótékony szokások és rutinok kialakulásához vezethetnek (például azok a hobbik, amelyek a szabadba visznek, a tudatosságra ösztönöznek, vagy arra késztetnek, hogy tartsuk magunkat a napirendhez).


Forrás: Glamour UK

Nyitókép: Unsplash