Egy nő az ablaka előtt szomorúan takarja az arcát

Veszélyes a menopauza utáni hormonterápia? Kutatók szerint depressziót okozhat

Egy tanulmány arra az eredményre jutott, hogy azok a menopauzán keresztülment nők, akik hormonterápián vettek részt, nagyobb eséllyel voltak kitéve a depresszió kockázatának. Más kutatók az ilyen vizsgálatok veszélyeire hívták fel a figyelmet, és arra, hogy milyen keveset tudunk erről a témáról.


A kutatás szerzői az dániai országos népesség- és egészségügyi nyilvántartások adatait vették figyelembe a vizsgálataik alapjaként. A kísérletek végén megállapították, hogy a depresszió kialakulásának esélye 45-50 éves nőknél és a hormonterápia megkezdését követő első években volt a legmagasabb.

Ez az összefüggés az idő előrehaladtával folyamatosan csökkent, viszont nem ez az egyetlen tényező, ami aggodalmakat kelthet a közzétett adatokat illetően. Szakértők szerint a hormonterápia kifejezetten hasznos lehet a menopauza miatt tapasztalt szorongás és mentális hanyatlás esetén. Ciara McCabe, idegkutató így nyilatkozott a témáról:

„Sok nő éppen a hangulatában bekövetkező negatív változások miatt kezdi el a hormonterápiát, ami beleillik abba a jelentésbe, hogy a depresszió előfordulása a kezdés után volt a legnagyobb, majd fokozatosan csökkent.”
Egy stresszes id\u0151s n\u0151 fogja a homlok\u00e1t

Fotó: Shuttertstock

Mivel nem egy kontrollált vizsgálatról, hanem egy nagy létszámú kutatásról volt szó, így nem lehet konkrét következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy a hormonterápia mellett szóló személyes érvek és tényezők kapcsolatban állnak-e a vizsgált eredményekkel. Az ilyen közzétett adatok félreértelmezhetők lehetnek, melynek következtében sok nő nem kaphatja meg a szükséges kezeléseket.

A tanulmánynak ilyen korlátjai voltak még, melyek alapján érdemes elgondolkodni a kinyert eredmények hitelességén:

  • Az összes ösztrogénhormon-terápiát egynek tekintették, holott némelyik nem is az agyban fejti ki hatását, így nincs hatással a hangulatra;
  • Csak kórházi depressziós betegek adataira támaszkodtak;
  • Nem vették figyelembe a részt vett nők életelőzményeit, sem a mentális egészségükre vonatkozó korábbi eseményeket, történéseket;
  • Nem tértek ki a depresszió különböző szintjeire és az állapot árnyaltságára.

A ScienceAlert cikkében lerítak alapján az évtizedes adatokat vizsgáló retrospektív tanulmányok nem mozdítják előre a kutatási terület fejlődését, így inkább olyan tanulmányokra kellene összpontosítani, melyek egyes nőket a kezelésük során végigkísérve jutnak eredményekre.

A fő problémát az jelenti, hogy a menopauzát megelőző depressziót a legtöbb esetben csak évekkel később diagnosztizálják. Mindent összegezve tehát sokkal több kutatásra van szükség a témakörön belül.

Nyitókép: Shutterstock