Edd ezt minden nap, és két évvel tovább élhetsz
Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a diófélék segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és az oxidációt, valamint javítják az artériák működését és a vércukorszintünket. Vajon mindez nagyobb élettartamot jelent?
A Harvard kutatói több mint 100 000, évtizedeken át követett embernél vizsgálták a diófogyasztás és a későbbi halálozás közötti összefüggést. Ez idő alatt több tízezren haltak meg, de azok, akik minden nap dióféléket ettek, lényegesen tovább éltek. A napi diófogyasztók kevesebbet haltak meg rák, szív- és légzőszervi megbetegedések miatt, még az egyéb életmódbeli tényezők ellenőrzése után is.
A diófogyasztók jelentősen tovább éltek, függetlenül attól, hogy idősebbek vagy fiatalabbak, túlsúlyosak vagy soványak voltak, többet mozogtak, dohányoztak, ittak vagy más, a halálozást befolyásoló ételeket fogyasztottak.
Bár azt gondolnánk, hogy a diófélék olyannyira tele vannak zsírral, hogy gyakori fogyasztásuk súlygyarapodáshoz vezethet, a Harvard kutatói nem ezt találták. Valójában más tanulmányok a diófogyasztást karcsúbb derékkal, kisebb súlygyarapodással és az elhízás alacsonyabb kockázatával hozták összefüggésbe.
Fotó: Shutterstock
Az összes tanulmányt együttesen nézve úgy tűnik, hogy a dióval dúsított étrend egyáltalán nem befolyásolja a testsúlyt, a testtömegindexet vagy a derékkörfogatot. Például az egyik legfrissebb ilyen vizsgálatban, amelynek résztvevőitől azt kérték, hogy három hónapon keresztül minden nap 0, 70 vagy 120 pisztáciát adjanak a napi étrendjükhöz délutáni nassolnivalóként, nem találtak észrevehető különbséget a három csoport között.
Nem lehetett különbséget látni azok között, akik nem ettek mogyorót, és azok között, akik napi 100-nál többet ettek. Úgy tűnik tehát, hogy a diófélék beépítése (körülbelül napi egy-két kis maréknyi) tanácsos lenne a különböző egészségügyi előnyök biztosítása érdekében, a testsúlynövekedés kockázata nélkül.
Már heti néhány adag is megnövelheti az élettartamunkat, de úgy tűnik, hogy ezt nem szabad abbahagyni. A
PREDIMED tanulmányban, amikor a hosszú ideje diófélékkel táplálkozóknak azt mondták, hogy csökkentsék a diófélék fogyasztását, vagy válasszák az extra szűz olívaolajat, öt éven belül láthatóan elvesztették a hosszú élettartamra gyakorolt előnyük nagy részét. Csak annak a csoportnak volt a halálozása lényegesen ritkább, amelyik diófélék fogyasztásával kezdte, és továbbra is legalább ugyanannyi diót evett.
Nyitókép: Shutterstock