A Japánban található Okinawa látképe felülnézetből

5 ország, ahol a legtovább élnek az emberek

Bár nagyrészt a genetikai adottságokon múlik, egyre gyakoribbá válik, hogy a 80-as, 90-es éveinkig élhetünk, és talán még az 100-at is elérhetjük. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének várakozásai szerint 2050-re nyolcszorosára nő a százévesek száma. De min múlik ez, és hol élnek legtovább az emberek?


A Dan Buettner kutató által először kitalált kék zónák olyan területek, ahol a világ legidősebb és legegészségesebb emberei élnek. Buettner szerint öt olyan hely van, ahol nagyobb valószínűséggel találunk a 80-as, 90-es éveikben járó, és a 100-as kort könnyedén átlépő embereket. Íme, egy kicsit mindegyikről, és arról, hogy mi lehet a minél hosszabb élet igazi titka.

1. Szardínia, Olaszország

Az olaszorsz\u00e1gi Szard\u00ednia \u00e9szak-\u00e9szaki r\u00e9sz\u00e9n tal\u00e1lhat\u00f3 Bosa

Fotó: Shutterstock

Szardínia volt az első kék zóna, amelyet Buettner és csapata 2004-ben azonosított. Blue Zones nevű honlapjuk szerint a kutatók egy „ritka genetikai furcsaságot” találtak, amelyet sok lakos hordoz, és amely összefüggésbe hozható a lakosság hosszú élettartamával.

De nem csak a genetika teszi egyedivé a célpont lakóit. Mint a honlap megjegyzi, a Szardínián élők továbbra is nagyon aktív életmódot folytatnak, és még mindig vadásznak, halásznak, valamint az élelmiszereik nagy részét helyben gyűjtik be.

A közösség nagyrészt egészséges étrendet követ, amely teljes kiőrlésű kenyérből, babból, kerti zöldségekből, gyümölcsökből és masztix olajból áll, amelyek mind fontosak a szív egészsége szempontjából. Szintén fontos még, hogy „együtt nevetnek és bort isznak”, jegyzi meg a honlap.

2. Okinawa, Japán

Okinawa, Jap\u00e1n

Fotó: Shutterstock

A Blue Zones szerint az Okinawán élők olyan szerencsések, hogy az amerikaiakhoz képest rendkívül alacsony a rák, a szívbetegségek és a demencia aránya. Hosszú élettartamuk az erős társadalmi kapcsolatoknak, valamint a mély céltudatosságnak is köszönhető.

„Az idősebb okinawaiak könnyen megfogalmazzák, hogy miért kelnek fel reggelente. Célokkal teli életük egyértelmű felelősségteljes szerepeket és a szükségesség érzését adja számukra még 100 éves korukban is”

– olvasható az oldalon.

Hozzáteszik, az itteniek szintén a többnyire növényi alapú étrendet részesítik előnyben.

3. Nicoya, Costa Rica

Nicoya-f\u00e9lsziget, Costa Rica

Fotó: Shutterstock

A Costa Rica-iaknak van egy mondásuk, amit mindenkinek át kellene vennie: pura vida, ami lefordítva tiszta életet jelent. Ez a vágy, hogy minden egyes nap boldogan éljenek, jól szolgálta az itteni embereket, és néhány extra egészséges évvel jutalmazta őket. Ez megint csak az erős családi kötelékekre, a mindennapos céltudatosságra és a jó étkezésre vezethető vissza.

„Úgy tűnik, hogy a kevesebb kalória elfogyasztása az egyik legbiztosabb módja annak, hogy éveket adjunk az életünkhöz. A nikóiak kora este könnyű vacsorát esznek. Életük nagy részében a nikói százévesek hagyományos mezoamerikai étrendet fogyasztottak, amelyet a mezőgazdaság "három nővére" - tök, kukorica és bab”

– jegyzi meg a Blue Zones.

4. Ikaria, Görögország

Ikaria sziget, G\u00f6r\u00f6gorsz\u00e1g

Fotó: Shutterstock

A görög Ikaria szigetén kevesebb mint 10 000 ember él, akik viszonylag mind egészségesek. A Blue Zones szerint szinte teljesen mentesek a demenciától és a krónikus betegségektől. Ráadásul minden harmadik itteni lakos a kilencvenes éveiben él. Hogyan?

A kutatók szerint ez a társadalomközpontú kultúrájuknak, az aktivitási szintjüknek és étrendjüknek, valamint egy jó pohár bor iránti szeretetüknek köszönhető ez.

„Szeretik az erős vörösbort, a késő esti dominójátékokat és az órákat figyelmen kívül hagyó, nyugodt életritmust. A tiszta levegő, a meleg szellő és a zord terep a szabadba vonzza őket, aktív életmódot folytatnak”

– áll a Blue Zones weboldalán.

5. Loma Linda, Kalifornia

R\u00e9gi elhagyatott k\u0151\u00e9p\u00fclet a kaliforniai Loma Lind\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

Bár Dél-Kalifornia általában véve kellemes környezetet kínál mindenki számára, a Loma Lindában élő hetednapi adventistáknak látszólag jobb a helyzetük, mint a legtöbbeknek. A Blue Zones szerint ugyanis körülbelül egy évtizeddel tovább élnek, mint az átlagemberek, ami szigorú vegetáriánus étrendjüknek, a mozgás szeretetének és talán a mások segítése iránti szenvedélyüknek is köszönhető.

„Mint sok más vallás, a Hetednapi Adventista Egyház is bátorítja és lehetőséget biztosít tagjainak az önkéntes munkára”

– osztja meg a Blue Zones, hozzátéve, hogy aktívak maradnak, céltudatosságot találnak, és elhárítják a depressziót azzal, hogy mások segítésére összpontosítanak.

(Travel + Leisure)

Nyitókép: Shutterstock