Borsó

Tíz évvel is meghosszabbíthatjuk az életünket ezzel az étrenddel a kutatók szerint

Mindenki szeretne tovább élni, ehhez pedig a legkézenfekvőbb módszer az egészséges életmód. Konkrétabb tanács kellene? Kutatók ezúttal megállapították, hogy egy bizonyos étrendet követve akár egy teljes évtizeddel meghosszabbíthatjuk az életünket.


Egy tanulmány szerint a hagyományos étkezéstől egy fokkal egészségesebb táplálkozás hat-hét évvel hosszabbíthatja meg az élettartamot a középkorú felnőtteknél, a fiatalabbaknál pedig akár 10 évvel is. A kutatók ehhez számos korábbi vizsgálat eredményeit vették alapul, majd ezeket összegezve tudták megbecsülni, miképpen nő az életévek száma az élelmiszerek módosításától.

Akkor mit együnk?

Ezek után össze tudtak állatíni egy olyan étrendet, ami minden fontos ételt és tápanyagot tartalmaz, ami a szervezetnek szükséges. Elméletük szerint a több hüvelyest, teljes kiőrlésű gabona- és dióféléket, valamint kevesebb vörös és feldolgozott húst tartalmazó rutin a legideálisabb az emberek többségének.

Mogyor\u00f3f\u00e9l\u00e9k

Fotó: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Felfedezésüket ezek után összehasonlították a nyugati gasztronómiával. Az adatok arról árulkodnak, hogy aki húszas éveiben tér át erre az étrendre, az több mint tíz évvel növelheti az élettartamát. 60-tól nyolc év többlettel lehet számolni, nyolcvanas éveiben járó emberek pedig három és fél évvel élhetnek tovább.

Azt is megnézték, mi van azokkal, akik nem tudják teljesen betartani ezt az optimális étrendet. Azt találták, hogy már a legkisebb változás is jó hatással van az életkilátásainkra, és már azok is, akik kb. 50%-ban átállnak erre az egészségesebb diétára, 6-7 évvel hosszabb életre számíthatnak, szóval megéri változtatni!

Az antioxidáns a kulcs?

A meggyőző eredmények ellenére is még sokat kell dolgozniuk a tudósoknak, hogy megfejtsék, miért vannak az ételek ilyen nagy hatással az élettartamunkra. Egyelőre a legvalószínűbbnek az a válasz tűnik, hogy a diétában javasolt ételek tele vannak antioxidánsokkal, melyek segítenek sejtjeink öregedésének lassításában. Fontos azt is kiemelni, hogy az elfogyasztott ételek mellett egyénenként figyelembe kell venni a genetikát és a mozgás mennyiségét is.


Nyitókép: Unsplash/Rachael Gorjestani
Forrás:
ScienceAlert