Vegán élelmiszerek: magas fehérje, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, antociánok, rostok, omega 3 és intelligens szénhidrátok.

Ezeket az élelmiszereket fogyaszd, ha a hosszú élet titkát keresed

Az egészséges táplálkozásról már rengeteget hallottunk számtalan formában. Azonban, ha a legjobb típusú élelmiszereket keresed, melyek garantálják a fogyást, alacsonyabb vércukor és koleszterinszintet, akkor cikkünkből megtudhatod, milyen táplálékokat érdemes fogyasztanod. Íme a hosszú élet titka!


Több magas rosttartalmú étel fogyasztása hosszabb élethez vezet, állapította meg egy kutatás. Ennek azonban feldolgozatlan élelmiszerekből kell származnia, derül ki a PsyBlog cikkéből.

Az élelmi rostok emészthetetlen szénhidrátok, mivel a szervezetünk nem tudja őket cukorrá bontani. A rostok segítenek a szervezetnek kordában tartani a vércukorszintet, és hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat.

A szakértők szerint a magas rostbevitel növeli a várható élettartamot, javítja a vércukorszintet és fogyást okoz, a feldolgozott élelmiszerek azonban nem lesznek ilyen jótékony hatással.

Egy tanulmány szerint napi 35 gramm rost fogyasztása 35 százalékkal csökkenti a korai halálozás valószínűségét azokhoz képest, akik csak napi 19 gramm rostot fogyasztanak.

A rostban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek és a diófélék.

Dr. Andrew Reynolds, a tanulmány vezető szerzője azt mondja, próbáljunk ki néhány különböző módot a rostbevitel növelésére, és nézzük meg, mi válik be a legjobban. Ha például fehér finomított kenyeret vagy zsemlét eszünk, próbáljunk meg átváltani teljes kiőrlésű kenyérre vagy zsemlére. Emellett próbáljuk ki a barna rizst, a barna tésztát vagy fél konzerv hüvelyeseket hozzáadni a már elkészített ételekhez.

Az említett vizsgálatban a rostban gazdag ételeket fogyasztó prediabéteszes felnőttek koleszterin- és vércukorszintje csökkent, valamint fogytak is.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy nem minden rosttartalmú élelmiszer egyenlő. A teljes kiőrlésű gabonák például rostban gazdagok, de jótékony egészségügyi hatásuk a feldolgozással gyengül. A résztvevőket arra kérték, hogy két héten keresztül fogyasszanak feldolgozatlan vagy kevésbé feldolgozott teljes kiőrlésű élelmiszereket, például barna rizst, ép zabot és durvára őrölt lisztből készült teljes kiőrlésű kenyeret.

A második két hétben több feldolgozott teljes kiőrlésű élelmiszert, például teljes kiőrlésű kenyeret és instant zabot, valamint finomra őrölt lisztből készült teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztottak.

„A teljes kiőrlésű élelmiszerek ma már széles körben hasznosnak számítanak, de a szupermarketek polcain kapható termékek egyre inkább ultrafeldolgozottak”

– mondta el Jim Mann, a tanulmány vezető szerzője.

A minimálisan feldolgozott teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek fogyasztása azt mutatta, hogy a résztvevőknek az étkezések után sokkal jobb volt a vércukorszintjük, és napközben kevésbé ingadozott a vércukorszintjük.

A vizsgálati időszak alatt arra kérték őket, hogy tartsák meg a testsúlyukat, de az eredmények azt mutatták, hogy az első két hétben, amikor kevesebb feldolgozott teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, egy kicsit fogytak, a második két hétben, amikor feldolgozott teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket ettek, egy kicsit híztak.

Nyitókép: Shutterstock