
Ez a kulcsfontosságú összetevő az étrendünkben megóvhat minket a betegségektől
Egy friss kutatás szerint ha flavonoidban gazdag ételeket fogyasztunk, az amellett, hogy csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, növelheti az élettartamot. De mennyit kellene bevinnünk a szervezetünkben és ami még fontosabb, milyen ételek tartalmazzák?
A Nature Food című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a napi egy adag teát, bogyós gyümölcsöket, almát, narancsot vagy szőlőt tartalmazó étrend csökkentheti a korai halálozás kockázatát és elősegítheti a hosszú életet. A tudósok a kutatás során több mint 120 ezer, 40-70 év közötti alanyt vizsgáltak egy évtizeden keresztül. Az eredmények azt mutatják, hogy a flavonoidok nagyobb mennyiségben, valamint változatosabb fogyasztása sokkal célzottabban csökkenti az egészségkárosodást, mintha csak egy-egy étellel vinnénk be a szervezetünkbe – írja az Independent.
Egy ideje már tudjuk, hogy a flavonoidok – a számos ételben és italban természetesen jelen lévő erős bioaktív anyagok – magasabb bevitele csökkentheti a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az olyan neurológiai betegségek, mint a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Laboratóriumi adatokból és klinikai vizsgálatokból azt is tudjuk, hogy a különböző flavonoidok különböző módon hatnak, egyesek javítják a vérnyomást, mások segítik a koleszterinszintet és csökkentik a gyulladást
– magyarázza Aedín Cassidy, a tanulmány egyik szerzője. A kutatásból az is kiderült, hogy napi 500 mg körüli flavonoidbevitel 16 százalékkal alacsonyabb összhalálozási kockázattal, valamint a légzőszervi megbetegedések 10 százalékkal alacsonyabb kockázatával járt együtt. Ez az adag nagyjából két csésze teának felel meg.

A különböző színű gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, beleértve a flavonoidokban gazdagok élelmiszereket is, azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel jutunk hozzá az egészségesebb életmód fenntartásához szükséges vitaminokhoz és tápanyagokhoz
– tette hozzá Tilman Kuhn, a tanulmány másik szerzője.