Egy lány teniszezik

7 mozgásforma, ami bizonyítottan évekkel hosszabbítja meg az életed​

A megfelelő étrend és a káros szokások elhagyása mellett a sportolás az, ami a hosszú élet titka. Alábbi cikkünkben olyan alternatív mozgásformákat gyűjtöttünk össze, melyek konditermi edzések nélkül is elvégezhetők, viszont jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú életet élhess.


Egy kutatás szerint vannak bizonyos sportok, melyek amellett, hogy jó fizikumhoz segítik hozzá az embereket, még a hosszabb élethez is hozzájárulnak. Az eredményeket 8500 ember 25 éves nyomon követése során találták, végezetül pedig megállapítottak hét mozgásformát, melyek csökkentik az öregedés jeleit és kitolják a sportolók élettartamát.

Első helyen a tenisz szerepel, ami 9,7 évvel járul hozzá az emberi élethosszhoz, azt pedig olyan sportok követik, mint a tollaslabda, az úszás, valamint az erősítőtorna és a foci. A teljes lista és a helyezettek hozadékai itt olvashatók:

  • Tenisz: 9,7 év
  • Tollaslabda: 6,2 év
  • Foci: 4,7 év
  • Kerékpározás: 3,7 év
  • Úszás: 3,4 év
  • Kocogás: 3,2 év
  • Erősítő torna: 3,1 év.

Egy japán kutatás ezen felül azt is megállapította, hogy akik családtagokkal és barátokkal együtt sportolnak, azok még hosszabb egészséges életkilátásokkal rendelkeznek, mint akik egyedül. Első hallásra ez szokatlanul hangozhat, hiszen sokan nem is gondolnák, hogy a társaság befolyásoló hatással lehet az edzés minőségére az élethosszúság szempontjából.

Számos tanulmány viszont már bebizonyította, hogy a társadalmi elszigeteltség összefügg a megnövekedett halálozási eséllyel, így a testmozgás, valamint a szociális időtöltések tehetnek igazán jót az egészséges öregedésnek — olvashatjuk az Eating Well cikkében.

Nyitókép: Shutterstock