Ez a 3 élelmiszer a hosszú élet titka a világ legidősebb embere szerint
A brit székhelyű Eden's Gate cég egy közelmúltban végzett kutatása a világ legidősebb embereinek az életmódját tanulmányozta, ezen keresztül próbálták meg feltárni a hosszú élet titkát. A kutatók hat olyan ember életmódját és étrendjét vizsgálták meg, akik 100 évnél magasabb kort értek meg.
A megfigyelések eredményei szerint négy fő tényező határozza meg a hosszú életet:
- a mozgás,
- a társadalmi-gazdasági állapot,
- a stressz szintje,
- az étkezési szokások.
Ezek közül az utolsó, vagyis az étrend az, amit a leginkább kontrollálhatunk.
Szerencsére a szakértők úgy gondolják, rengeteg olyan étel akad, ami segít a hosszú élet elérésében. Ilyenek például az egészséges diófélék és az Omega-3 tartalmú halak. Ezek az élelmiszerek mind olyan alapvető tápanyagokat biztosítanak a szervezet számára, amik erősítik az immunrendszert és karban tartják a szívet.
Az Eden's Gate tanulmánya különösen nagy figyelmet szentelt a kutatás legidősebb alanyára, a francia Jeanne Louise Calment-re, aki 1875-ben született és 1997-ben hunyt el.
A világon bizonyítottan a legtöbbet (egészen pontosan 122 évet és 164 napot) élt, a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült Calment úgy gondolta, a hosszú élet titka az olívaolaj, ami valóban tele van egészséges zsírokkal és antioxidánsokkal. Ezenkívül védelmet nyújt a szívbetegségek ellen és csökkenti a szélütés esélyét.
Calment étrendjének másik kulcsfontosságú eleme a vörösbor volt, ami mértékkel fogyasztva szintén jótékony hatással van a szervezetre, emellett pedig antioxidánsokkal teli.
Emellett a csokoládé is jótékony hatású, akár évekkel is meghosszabbíthatja az életet. A vörösborhoz hasonlóan a csoki is segít megőrizni a szív egészségét, sőt még az immunrendszert is erősíti.
Nyitókép: Shutterstock / Alexander Raths