Egy lány a fejét a barátja vállára hajtja

Hosszú távú lesz a kapcsolat? — ebből a két jelből megtudhatod​

Miből lehet biztosan érezni, hogy hosszú távú lesz egy kapcsolat? Ez a kérdés eddig még csak költői volt, hiszen honnan tudhatnánk, mi lesz a jövőben. Egy kutatás most rávilágított két kapcsolati jellemzőre, melyek alapján meglehetősen pontos következtetést lehet levonni.


Az elmélet egy olyan kutatás eredményeiből származik, mely azt vizsgálta, hogy a kapcsolat alakulása — pozitív vagy negatív irányba — miként befolyásolja a felek hosszú távú együtt maradását. Mint kiderült, messzemenő következtetéseket lehet leszűrni két jellemzőből, melyek a hasonló szükségletek és a kapcsolat eleji elégedettség.

Az adatgyűjtési időszakban 1965 párt követtek nyomon hét éven keresztül. A párkapcsolatok alakulásának két alapvető modelljét tanulmányozták a szakértők. Az egyik szerint a felek közötti problémák az együtt töltött idő folyamán alakulnak ki, tehát nincsenek jelen kezdettől fogva.

A másik modell szerint a partnerek a párkapcsolati és a szerelmi elégedettség eltérő szintjeiről indulnak. Fontos megjegyezni, hogy a kutatásban részt vett párok 16 százaléka vált el egymástól a folyamat végére.

Végeredményként megállapították, hogy az igazság a két alapelképzelés egyvelegéből áll. A hasonló igényekkel rendelkező felek hosszabb ideig vannak együtt a PsyBlog cikkében leírtak alapján. Ide lehet érteni azokat, akiknek a közelségigényük megegyezik. Ezzel ellentétben azok, akik különböznek ebből a szempontból, nehezebben tudnak hosszútávon megmaradni egymás mellett.

Egy szerelmesp\u00e1r az erd\u0151ben t\u00e1ncol

Fotó: Unsplash/Scott Broome

Az elégedettséggel kapcsolatban arra jutottak a szakértők, hogy nagyobb lesz a boldogtalanságuk azoknak, akik már kezdetben sem érezték magukat elégedettnek a páros életükben. Dr. Christine Finn, a tanulmány első számú szerzője így vélekedett a kapott eredményekről:

„Nem az a célunk, hogy tovább erősítsük az általános optimalizálási tendenciát azzal, hogy csakis egy eredményorientált, hosszú távú kapcsolatra van kilátás. Még ha a párok egy idő után szét is válnak, ez akkor is értékes és fontos szakasza lehet az életüknek, ami pozitív hatással lehet a következő kapcsolatukra.

Továbbá a párok tudatosan befolyásolhatják és dolgozhatnak a közös érdekeiken, illetve a közelség és a függetlenség ápolásán is.”