Kék ruhás nő teste, húgyhólyag 3D rajzzal rajta

Ezek az ételek és italok lehetnek a hibásak a húgyhólyag problémáiért

Egyes ételek és italok hólyagirritációt okozhatnak vagy súlyosbíthatják a tüneteket.

Bár nem feltétlenül beszélünk róla annyit, sok gyakori hólyag egészségügyi probléma van.

Dr. Anika Ackerman urológus szakorvos szerint az érzékeny hólyaggal vagy túlműködő hólyaggal (OAB) rendelkező betegek számára fontos tudatosítani, hogy az étrend súlyosbíthatja a tüneteiket.

„Az inkontinencia (vagy szivárgó hólyag), amely során véletlenül vizeletet veszítünk, amikor nem akarjuk, a leggyakoribb hólyagprobléma az egyéneknél. A gyakori vizelés szintén nagyon gyakori panasz, és különösen zavaró lehet, ha ez éjszaka vagy alvás közben jelentkezik”

– magyarázza Dr. Fenwa Milhouse urológus.

Az interstitialis cystitis, más néven hólyagfájdalom szindróma, hosszú távú állapot, amely fájdalmat és kellemetlen érzést okoz a gyakran irritált hólyagban vagy a kismedencei területen. Az az érzés is jelentkezik, hogy gyakran és sürgősen kell pisilni.

Az interstitialis cystitis tüneteinek jelentkezésénél Ackermanék első ajánlása a hólyagot irritáló anyagok korlátozása.

A jó hír az, hogy az étrend megváltoztatása csökkentheti a problémákat.

„Gyakran az étrend önmagában és a hólyagot irritáló anyagok kiküszöbölése kontrollálja a beteg tüneteit”

– teszi hozzá Ackerman.

Az irritációt okozó ételek és italok ismerete hasznos lehet a hólyagtünetek megelőzésében azok számára is, akiknek jelenleg nincsenek gondjaik.

Az alábbiakban urológusok és orvosszakértők osztják meg azokat az ételeket és italokat, amelyeket az egészséges hólyag érdekében érdemes korlátozni vagy kerülni.

Kávé

A kávé több irritáló anyagot, például koffeint és savakat is tartalmaz.

„A kávéban lévő koffein ismert vizelethajtó, ami azt jelenti, hogy több vizeletet termel, és növeli a hólyagok gyakoriságát. Azt is megfigyelték, hogy a koffein növeli a vizelés sürgető jellegét, így nehezebbé teszi a hólyag ellenőrzését, és nagyobb a valószínűsége a hólyagszivárgásnak”

– magyarázza Milhouse.

Ackerman hozzáteszi, hogy a savas ételek és italok irritálóak lehetnek, és szintén súlyosbíthatják ezeket a tüneteket.

Ha nincsenek hólyagproblémáink, két 2,5 dl-es kávé vagy annál kevesebb az ideális. Azoknak, akik már most is fájdalommal vagy gyakori vizeléssel küzdenek, korlátoznia kell a kávézást vagy ki kell hagynia azt, amíg a tünetek nem enyhülnek. Milhouse szerint a kávé teljes elkerülése azok számára lehet szükséges, akik túlműködő hólyaggal vagy hólyagfájdalommal küzdenek.

Citrusfélék


A savasság nem barátja a hólyagnak. A citrusfélék jót tesznek, de ha bármilyen tünetektől szenvedünk, jobban tesszük, ha korlátozzuk vagy csökkentjük őket az étrendünkben.

„A grapefruit vagy a narancs, beleértve a gyümölcsleveket is, amelyeknek magas a savtartalmuk. Ez a savtartalom a hólyagbélés irritációját okozhatja, és fokozhatja a fájdalmas hólyagtüneteket. Erősen ajánlom, hogy kerülje ezeket az ételeket, ha aktív tünetei vannak húgyúti fertőzésnek vagy interstitialis cystitisnek”

– mondja Milhouse

Paradicsom

A paradicsom erősen savas, ami sokaknál a hólyagfájás kiváltója lehet. Ez a zöldség jobban növeli a vizelet savasságát, mint a szóda, és jelentősen irritálja a húgyhólyag bélését. Ráadásul a főtt paradicsomban több a sav, mint a frissben.

A paradicsom annál savasabbá válik, minél tovább főzik, így az frissen kevésbé irritálja a húgyhólyagot. Korlátoznám vagy kiiktatnám a paradicsomalapú termékeket (különösen, ha főttek), ha aktív tünetei vannak húgyúti fertőzésnek vagy interstitiális cystitisnek”

– magyarázza Milhouse.

Feldolgozott húsok

Az urológusok azt javasolják, hogy csökkentsük a feldolgozott húsok, például a füstölt sonka és a csemegehúsok fogyasztásának gyakoriságát.

A feldolgozott húsok eltarthatóságát meghosszabbító és ízesítő adalékanyagok nem tesznek jót a húgyhólyagnak. Sok ilyen hús nitrátokat tartalmaz, amelyek nitrogén és oxigén vegyületek keverékei, mely vegyi anyagok a rákkeltő melléktermékek jól ismert forrásai is, mutat rá Milhouse.

„A vörös húsokhoz hozzáadott nitritek melléktermékei a hólyagrák megnövekedett kockázatával hozhatók összefüggésbe.”

Fűszeres ételek

A fűszeres ételek irritálják a húgyhólyag bélését, és a tünetek súlyosbodását okozzák. Aktiválhatják az interstitialis cystitisben/hólyagfájdalom szindrómában szenvedőket, ezért potenciálisan korlátozni kell.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock