Alhasát fogó nő, húgyhólyag fájdalom, hüvelyi probléma

Folyamatos húgyúti fertőzés? Ez lehet a felelős érte

A húgyúti fertőzés a nőknél az egyik leggyakoribb fertőzéstípus, több mint 50%-ukat érinti életük során valamikor. Jellemzője a hasi fájdalom és nyomás érzés, a szinte állandó vizelési kényszer, és az azzal járó égő érzés.

Egyedi fiziológiánknak köszönhetően, különösen a rövid húgycsőnek, amely megkönnyíti a baktériumok bejutását a húgyutakba, a nőknél 30-szor nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják ezt a gyakori fertőzést, mint a férfiaknál, a Department of Health and Human Services Office on Women's Health szerint.

A leggyakoribb kezelésként antibiotikum-kúrát javasolnak az orvosok, amely általában megszünteti a tüneteket, átmenetileg legalábbis biztos. Ha egyszer valaki húgyúti fertőzést kap, nehéz megállítani: egy 2016-os tanulmány szerint a húgyúti fertőzést kapó nők 25-40%-a hat hónapon belül legalább még egyen átesik.

Mivel ezek a fertőzések nagyon gyakoriak, sokszor kiújulnak és átterjedhetnek a vesékre, ami komoly károkat okozhat, a tudósok azt próbálják kideríteni, hogy egyes nők miért ragadnak bele a fertőzés-antibiotikum-fertőzés-antibiotikum ördögi körforgásába. Kiderült, hogy ezek az antibiotikumok megkönnyíthetük a szervezetünk számára, hogy újabb fertőzés áldozatává váljon.

A Nature Microbiology című folyóiratban május elején megjelent tanulmány szerint a válasz arra, hogyan lehet ebből a fájdalmas körből kilépni, a beleinkben rejtőzhet: igaz, hogy egy antibiotikum-kúra a betegséget okozó baktériumokat a húgyhólyagból kiiktatja, de a belekből nem, olvasható az EatingWell cikkében.

Az antibiotikumok elpusztíthatják a mikrobiomban lévő jó bélbaktériumokat, így a túlélő baktériumok szabad kezet kapnak, hogy elszaporodjanak és ismét átterjedjenek a hólyagra, ahol a húgyúti fertőzés újra kezdődhet.

Ennek megállapítása érdekében a kutatók 15 olyan nő vizelet-, vér- és székletmintáját vizsgálták, akiknek visszatérő húgyúti fertőzése volt (a definíció szerint hat hónapon belül kettő vagy egy éven belül három), és 16 olyan nőét, akiknek nem volt. Nyomon követték a baktériumok mennyiségét és típusát a székletükben, vizsgálták a baktériumokat a vizeletükben, valamint a génexpressziót a vérmintáikban.

Az egyéves vizsgálat során 24 húgyúti fertőzést diagnosztizáltak, mindegyiket azoknál, akiknél korábban már volt húgyúti fertőzés. A kutatók ezután további mintákat vettek a nőktől a diagnózis után, hogy kiegészítsék az adatbázisukat.

A húgyúti fertőzéseket leggyakrabban a bélből származó Escherichia coli baktériumok váltják ki, amelyek bejutnak a húgyutakba. Lenyűgöző módon mindkét csoportban olyan E. coli törzsek voltak a belekben, amelyek húgyúti fertőzést okozhatnak.

A visszatérő húgyúti fertőzésekben szenvedő nőknek azonban általában kevésbé változatos a mikrobiomjuk, mint a húgyúti fertőzésektől mentes társaiknak. Ezeknél a nőknél különösen hiányzott a jó baktériumok egy hatásos típusa, a butirát nevű rövid szénláncú zsírsav, amely gyulladáscsökkentő hatással bír.

Mivel két fontos bélrendszeri védekező mechanizmus nem működött, a betolakodó baktériumoknak több lehetőségük volt arra, hogy elszaporodjanak és egy másik alkalommal megfertőzzék a húgyutakat.

„Úgy gondoljuk, hogy a kontrollcsoportba tartozó nők ki tudták üríteni a baktériumokat a hólyagjukból, mielőtt azok betegséget okoztak volna, a visszatérő húgyúti fertőzésben szenvedő nők viszont nem, mivel a bélmikrobiom által potenciálisan közvetített, a hólyag baktériuminváziójára adott immunválasz eltérő volt”

– mondta el Dr. Colin Worby, számítógépes biológiakutató, a tanulmány vezető szerzője.

Bár ez egy kicsi, meglehetősen rövid távú vizsgálat volt, a kutatók remélik, hogy ezek az előzetes eredmények két fontos dolgot vetnek fel:

  • Az antibiotikumok nem biztos, hogy minden húgyúti fertőzéssel küzdő ember számára a legjobb kezelési lehetőség.
„Tanulmányunk egyértelműen bizonyítja, hogy az antibiotikumok nem akadályozzák meg a jövőbeli fertőzéseket, és nem tisztítják ki a bélből a húgyúti fertőzést okozó törzseket, sőt, a mikrobiom zavart állapotban tartásával még valószínűbbé is tehetik a kiújulást”

– magyarázza Worby.

  • Azoknak az egészségügyi szakembereknek, akik azt hiszik, hogy minden a higiéniáról szól, újra kell gondolniuk.
Frusztráló az emberek számára, akik visszatérésről visszatérésre, és így tovább, jönnek orvoshoz, és az orvos, aki jellemzően férfi, a higiéniára vonatkozó tanácsokat ad nekik. Nem feltétlenül ez a probléma... A probléma magában a betegségben rejlik, ebben a bél és a hólyag és a gyulladás szintje közötti kapcsolatban. Alapvetően az orvosok nem tudják, hogy mit tegyenek a visszatérő húgyúti fertőzésekkel. Csak antibiotikumok állnak rendelkezésükre, így még több antibiotikumot dobnak a problémára, ami valószínűleg csak ront a helyzeten

teszi hozzá Scott J. Hultgren, a tanulmány társszerzője.

Nyitókép: Shutterstock