Vírusszerűen terjed az interneten, de biztos olyan jó a húsevő diéta?
Ha nem is sokan, de vannak, akik esküsznek a zöldségek nélküli, kizárólag húsból álló étrendre. Van, aki darált marhahús zsírjában főzött rántottát és steak falatokat eszik egy nap, de olyan is akad, aki az úgynvezett oroszlán diétát követi (csak kérődző állatok húsát lehet fogyasztani) csak marhahúst, sót és vizet visz be a szervezetébe.
Ahogy az egyik TikTok-felhasználó elmagyarázta, egyesek szerint ha csak húst esznek, az javíthat a bőrproblémákon, a bélrendszeri problémákon és az alvásproblémákon, minden más étel pedig „természetellenes”, és ezért összezavarja az emésztőrendszerünket.
Bizonyára a kizárólag húsból készült étrend nem lehet egészséges... igaz? Dr. Bhavini Shah-val, a LloydsPharmacy Online Doctor munkatársával beszélgettünk, hogy többet tudjunk meg.
@steakandbuttergal #carnivore #carnivorediet @thecarnivorebar ♬ original sound - Steakandbuttergal | Carnivore
Dr. Bhavini Shah-val, a LloydsPharmacy Online Doctor brit gyógyszertári cég munkatársa kiegyensúlyozatlannak tartja a húsevő étrendet.
„Egyetlen élelmiszer vagy élelmiszercsoport sem képes az egészséghez szükséges összes tápanyagot biztosítani. Következésképpen nem tanácsolnék olyan étrendet, mint a húsevő diéta, még rövid távú használatra sem”
– mondta a brit Glamour magazinnak.
Shah szerint sok húsevő, aki úgy dönt, hogy követi ezt a tervet, lehet, hogy rossz okokból választja azt.
„Egy diéta kiválasztásakor döntő fontosságú, hogy minden szempontot figyelembe vegyünk. Egyes diéták hosszú távon betartva komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.”
Ahogyan az várható volt, a csak hús (és esetleg némi só, vaj és zsír) fogyasztása nem tesz jót, de mik a potenciális előnyei?
Shah szerint a tudományos kutatások ígéretesebbek, mint amire számítani lehetne, de nem éppen meggyőzőek.
„A húsevő diéta hívei általában egy 2021-es tanulmányra hivatkoznak a rendszer hatékonyságáról. A várakozásokkal ellentétben a tanulmány, amely több mint 2000 személyt figyelt meg 14 hónapon keresztül, minimális negatív reakciókat talált a diétára, emellett számos egészségügyi javulást, különösen a cukorbetegségben szenvedő résztvevőknél. Számos egészségügyi szakember azonban aggodalmának adott hangot a kutatás megbízhatóságával kapcsolatban. Szeretnék szigorúbb, ellenőrzött kutatásokat látni a húsevő étrend hatásáról, mielőtt bármilyen ítéletet hoznánk a pozitív egészségügyi hatásokról.”
A húsevő étrend lehetséges kockázatai
Bár a hús jó fehérje-, vitamin- és ásványi anyagforrás, például vas, cink és B-vitamin, a túlzott húsfogyasztás veszélyes lehet az egészségre, mutatott rá Shah.
Egyrészt az étrend összefüggésbe hozható bizonyos ráktípusok kialakulásának, valamint a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kialakulásának megnövekedett esélyével. A túl sok vörös hús (marha-, bárány- és sertéshús) és feldolgozott hús (például kolbász, pástétom és szalámi) fogyasztása vélhetően növeli a bélrák kockázatát. A feldolgozott húsok általában magas sótartalmúak is, ami a magas vérnyomás kockázatának teszi ki az embert.
Shah hozzátette, hogy a vörös és feldolgozott húsok a telített zsírok egyik legnagyobb forrása az átlagos brit étrendben. A túl sok telített zsír megemeli a koleszterinszintet, és a szívkoszorúér-betegség kockázatának teszi ki az embert. Más élelmiszercsoportok elhagyása után még bizonyos hiányállapotok is kialakulhatnak. A tejtermékek kizárása például kalciumhiányhoz vezethet, így növelve lehetségesen a csontritkulás kockázatát a későbbi életkorban. Emellett a bab, a hüvelyesek és a keményítőtartalmú szénhidrátok elhagyása alacsony rosttartalmat, székrekedést és B-vitamin-hiányt eredményezhet.
„Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak magában kell foglalnia a legkülönfélébb élelmiszerek fogyasztását a megfelelő arányban. A kiegyensúlyozott étrendnek energiával kell ellátnia, hogy egész nap aktív maradhasson, és biztosítania kell a növekedéshez és a helyreállításhoz szükséges tápanyagokat, segítve abban, hogy erős és egészséges maradjon, és segít megelőzni a táplálkozással összefüggő betegségeket”
– magyarézta Shah, aki az NHS iránymutatására hícta fel a figyelmet.
E szerint a felnőtteknek naponta legfeljebb 70 g vörös és feldolgozott húst érdemes fogyasztania. Emellett Shah szerint törekedjünk napi öt adag gyümölcs és zöldség fogyasztására, valamint a keményítőtartalmú szénhidrátokra, például burgonyára, tésztára, rizsre vagy kenyérre alapozott érkezésre, míg a fehérjeforrásokat pedig babra, hüvelyesekre, halra, tojásra vagy húsra érdemes cserélni.
Nyitókép: Shutterstock