Egy nő nem kér a felkínált süteményből

Egyszerű módszert találtak az ideális testsúly megszerzéséhez​

A több testmozgásra és a fogyásra vonatkozó tervek legtöbbször a motiváció elvesztése miatt megbuknak. Nehéz elindulni az edzőterembe és fárasztó odafigyelni a bevitt kalóriákra. Egy kutatás most bebizonyította, hogy van egy sokkal fenntarthatóbb módszer is az ideális testsúly megszerzéséhez.


Egy kutatócsoport szerzői szerint ahelyett, hogy nagy célokat tűznénk ki, érdemes kisebb lépésekkel indítani. Nem kell azonnal egy egész hónapos edzőterembérletet venni. Emellett a hosszútávú diéták mellett sem célszerű nagy hirtelenséggel elköteleznünk magunkat. Ezeknek a motiváló hatása pár hétig eltarthat, utána viszont természetes módon csökken a lendület.

A szóban forgó tanulmány alapfelvetése, hogy olyan apró célokat kell kitűzni, amik nagyjából 200 kalóriával csökkentik a napi kalóriabevitelt. Természetesen az is megfelelő, ha ugyanannyival többet égetünk el egy új rutinnak hála. Az adatgyűjtési időszak részeként összesen 24 korábbi vizsgálat eredményeit vetették össze a szerzők, majd ezeket összegezték.

Végezetül megállapították, hogy akik kisebb terveikhez ragaszkodtak a nagyobb, életmódszintű változtatások helyett, azok átlagosan 1 kilóval kevesebbet híztak 14 hónap alatt. Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a kis tempóval is sokat el lehet érni hosszútávon. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ezeket a változtatásokat sokkal könnyebb beiktatni a napi rutinba.

Milyen tevékenységeket célszerű bevezetni?

Aki a kis változtatásokat alkalmazó megközelítést részesítené előnyben, annak két kérdést kell feltennie magának:

  • Milyen változtatással tud napi szinten 200 kalóriával kevesebbet felszedni, vagy többet elégetni?
  • Ezek a gyakorlatok kevés motiváció esetén is végrehajthatók?

Minden kezdőnek ezekre a kérdésekre saját válaszokat kell kitalálnia. Azért fontos ez, mivel az egyéni terveket az emberek sokkal tovább bírják szem előtt tartani. Ezzel szemben, ha valaki más mondja meg a gyakorlatokat, akkor könnyen teherré válhat ez a módszer is.

Egy n\u0151 otthon j\u00f3g\u00e1zik

Fotó: Unsplash/Cole Keister

Példaképp egy-egy telefonhívás közben érdemes tenni egy nagyobb sétát. Barátokkal, rokonokkal vagy munkatársakkal beszélve akár 15-20 perc séta is összejöhet minden nap. A filmek közben bevágott reklámszünetek szintén tökéletesek egy kis testmozgás beiktatására. Amíg vége nincs a megszakításnak, addig néhány felülést, fekvőtámaszt, vagy guggolást ajánlatos végezni — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Étrend tekintetében hasznos, ha kevesebb felesleges kiegészítővel ízesítjük a fogásokat. A tejjel és cukorral dúsított kávé például kevésnek tűnhet, de igazából egy igazi kalóriabombáról van szó. Célszerűbb feketén kérni a reggeli ébresztő italt. Hasonló okok miatt kerülni kellene például a sajtot, a vajat, a majonézt és a ketchupot is.

Nyitókép: Shutterstock