Ennek az étrendnek köszönhette hosszú életét II. Erzsébet királynő
II. Erzsébet – 70 évig tartó regnálásával – a világ egyik leghosszabb ideig trónoló uralkodójaként vonult be a történelemkönyvekbe. A 96 éves koráig élt királynő egészségének egyik kulcsa köztudottan a kiegyensúlyozott étkezés volt, amelyről most egy korábbi királyi séf árult el részleteket.
A természet és a természetjárás iránti szeretete, valamint a lovaglás is a néhai uralkodó szenvedélye volt. Hosszú életének másik oka pedig mindenképp az egészséges, kiegyensúlyozott étrend lehetett, amelyet többek között szezonális gyümölcsök és zöldségek, sok hal, a királyi birtokról származó biotermékek és a napi egy adag ötórai tea tett ki.
Az előkészület egyszerű volt: a Buckingham-palota és a Windsor-kastély szakácsainak csapata készítette el fogásokat, a személyre szabott menüket pedig maga a királynő hagyta jóvá napokkal előre.
Darren McGrady, a korábbi királyi séf szerint minden héten egy francia nyelvű, vörös bőrkötésű étlapot küldtek fel a királynőnek, amely a legkülönfélébb recepteket tartalmazta. Ebből válogatott, vett el és ehhez írt hozzá az uralkodó.
Reggeli
Fotó: Shutterstock
A királynő állítólag mindig is szerette a napját egy csésze Earl Grey teával kezdeni – tej és cukor nélkül, 1-2 keksszel.
Ezután a palota fő étkezőjében elfogyasztotta reggelijét, amely legtöbbször gabonapehelyből, joghurtból, pirítósból és lekvárból állt. Emellett a füstölt lazacos tojásrántottát is az egyik kedvenceként emlegették a szakácsok.
Ebéd
Fotó: Shutterstock
Mint bármely étkezéskor, a különböző halételek ebédidőben is nagy favoritjai voltak II. Erzsébetnek.
Az uralkodó gyakran halat és zöldségeket fogyasztott délben. McGrady szerint különösen szerette a doveri nyelvhalat fonnyadt spenótágyon. Gyakran teljesen kerülte étkezéseinél az olyan szénhidrátokat, mint a tészta és a burgonya.
Vacsora
Fotó: Shutterstock
Egy csokoládés-kekszes süteménnyel vagy gyömbéres tortával kísért ötórai tea után pedig érkezhetett is lassan a nap utolsó étkezése. A királynő esetében vacsoraidőben – az ebédhez hasonlóan – a hús, a hal és a zöldségek voltak a legfőbb alapanyagok.
Imádta a birtokról származó alapanyagokat fogyasztani. Mi a konyhán pedig főleg brit és francia eredetű ételeket készítettünk el számára
– tette hozzá az egykori királyi séf.
McGrady arra is kitért, hogy Erzsébet imádta a vadhúst, a Windsorban termett gyümölcsöket, továbbá igazi csokoládéfüggő volt.
Italok
Fotó: Shutterstock
Ami pedig az italokat illeti, a gin és a Dubonnet aperitif tartoztak a kedvenc italai közé. Emellett esténként szívesen kortyolgatott egy pohárral legkedvesebb német borából is.
Forrás: Mirror
Nyitókép: Getty Images