II. Erzsébet királynő

Ki ne irigyelné meg Erzsébet királynő napi menüjét?

Így néz ki II. Erzsébet királynő napi menüje.

Biztos van olyan, aki már gondolkodott azon, hogy mit szeret enni a királynő, amikor otthon van. Vajon ő is kedvet kap néha egy gyorsétteremhez, mint Vilmos herceg és Katalin hercegné vagy a napi menüje csak finom és egészséges ételekkel van tele?

Amikor a hagyományos karácsonyi lakomáról van szó a norfolki Sandringhamben, a családot homárral és whiskyvel kényeztetik, de mi a helyzet egy átlagos napon?

Azt tudjuk, hogy mi az, amit Erzsébet kitiltott a királyi konyhából, de kiderült, hogy bár a királynő nagyjából azt rendelhet, amit csak akar, kedvenc ételei nem olyan bonyolultak, mint gondolnánk.

Darren McGrady, a királynő egykori, tizenöt éve szolgáló személyi séfje Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen (Királyi étkezés: Receptek és emlékek a palota konyhájából) című könyvében és egy sor YouTube-videóban elárulta, mit készít(ett) Erzsébetnek.

A főszakács hetente kétszer adott a királynőnek egy menüt, hogy kiválaszthassa, mit szeretne, és ha valamiért nem rajongott, egyszerűen hagyott egy üzenetet a személyzetnek, hogy tudassa velük, nem kéri többé, írja a brit Marie Claire.

McGrady elmondása szerint a királynő naponta négyszer kevesebbet – reggelit, ebédet, délutáni teát és vacsorát – fogyaszt.

Katie Nicholl királyi életrajzíró szerint a királynő reggelije általában „teából és kekszből áll, amit egy tál gabonapehely követ”, McGrady szerint pedig ezt általában egy könnyű ebéd kíséri, amely grillezett halat tartalmaz spenóttal vagy cukkinivel, vagy grillezett csirkesalátát. Kicsit később pedig délutáni teát fogyaszt pogácsával, lekvárral és rántott krémmel. És nem számít, hogy a világ mely pontján tartózkodik, a királynő mindig mindig elfogyasztja délutáni teáját és egy kis édességet.

„Ausztráliába repültünk, és a királyi jachton voltunk. Reggel öt óra volt, de a királynőnek délután öt óra volt, így az első dolgom a kalács készítése volt”

– mondta el McGrady.

Úgy tudni, a királynő édesszájú is, és desszertként bármit választana az étlapon, amin csokoládé van. Ha pedig mindezt le kell öblíteni, szívesen iszik egy gin Dubonnet-t vagy egy pohár pezsgőt.

McGrady azt is elárulta, hogy a Buckingham-palota személyzete minden pénteken fish and chipset ebédel, de a királynő tészta helyett panko zsemlemorzsát eszik, kedvenc fűszere pedig a Lea & Perrins Worcester szósz, a HP Sauce vagy a Heinz ketchup.

De vajon ennyi ételkínálat mellett van-e kedve Erzsébetnek valaha is kiruccani a McDonaldsba?

Úgy tűnik, nem.

„A királynő soha nem rendelt gyorséttermi ételt. Ha 20 szakács van a konyhában, miért tenné? Leszólhat a konyhába, és azt rendelhet, amit csak akar”

– fogalmazott McGrady.

Nyitókép: Profimedia