„Maradj egészséges!" felirat egy papírcetlin egy toll mellett

Járj egy lépéssel az influenza és a megfázás előtt!

A hideg idő beköszöntével rohamosan emelkednek a megfázásos és az influenzás megbetegedések számai. Annak érdekében, hogy ezeket a legjobban el tudjuk kerülni, összeszedtünk néhány fontos tudnivalót ezekről a kórokról, és arról, hogyan lehet egy lépéssel előttük járni.


Kezdetnek gondolkozzunk el egy kicsit azon, hogy mivel másabb az influenza időszak, mint a többi része az évnek? Az igazat megvallva, nincsen több kórokozó a levegőben, hiszen kutatások azt bizonyítják, hogy az influenzavírusok egész évben jelen vannak, viszont a megbetegedések száma nagyon megnövekszik ősszel és télen. Ez azért lehetséges, mert a hideg idő jobban legyengíti az emberi szervezetet. Éppen ezért ezt az időszakot nevezik influenzaszezonnak.

Hogy történik a megfertőződés?

A megfertőződéshez a kórokozóknak a beteg nyálkahártyájával kell érintkezni. Ez a legtöbbször nyál vagy orrváladék útján történik. Gyakran beszélgetés vagy csókolózás következtében kerül a szervezetbe a betegség, de előfordulhat, hogy egy olyan felület vagy tárgy megérintésével terjed a vírus, amit korábban egy fertőzött illető is megfogott. Ez ritkább eset, viszont előfordulhat, éppen ezért ajánlatos kesztyű hordása és a gyakori kézfertőtlenítés.

Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

Az influenza jellemzői közé tartoznak az ízületi- vagy izomfájdalmak, a légszomj, a köhögés, a fáradtság, fejfájás, láz és hidegrázás is, emellett a megfázáshoz hasonló tünetek is jelentkezhetnek: köhögés, tüsszögés és orrdugulás. A megfázás tünetei kellemetlenek, de általában kevésbé súlyosak, mint az influenzáé: torokfájás, orrfolyás, köhögés, orrmelléküreg-gyulladás, könnyező szemek, láz, enyhe testfájdalom és néha bőrkiütés.

Hogyan lehet legjobban védekezni ellenük?

l\u00e1zm\u00e9r\u0151 egy ember tenyer\u00e9ben

Fotó: Unsplash/Winel Sutanto

A legjobb módja ezek megelőzésének az influenza elleni védőoltás rendszeres beadatása. Ez a vírus évről évre változik, ezért is kell felvenni minden esztendőben az oltóanyagot. Október elején ajánlatos jelentkezni rá, viszont az se gond, ha később kerítünk rá sort. A hatóanyag két héten belül fejti ki hatását, és segít a betegség megelőzésében azzal, hogy felkészíti szervezetünket a veszélyre.

Emellett okos döntés melegen felöltözni hidegebb napokon. Nem érdemes otthon hagyni a sálat, sapkát és a kesztyűt sem. A szervezet megóvása érdekében ajánlatos többfajta vitamint tartani otthon, azokat pedig napi rendszerességgel fogyasztani – ezekről itt írtunk bővebben. Ha pedig már megtörtént a baj, arra is van pár tippünk, hogy rövidíthetjük le a betegségen töltött időt.