Apa, anya és gyerekeik az ágyban, betegen, orrot fújnak

5 dolog, amit egy orvos soha nem tesz influenzaszezonban

Ha idén ősszel és télen is egészségesek szeretnénk maradni, ezeket a szokásokat mindenképpen érdemes elkerülni.


Közeledik az influenzaszezon. Ahogy a hónapok hidegebbé válnak, és az emberek gyakrabban tartózkodnak a lakásban, ezek a légúti megbetegedések gyakran terjednek szoros környezetben.

A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központokszerint az influenza aktivitása októberben kezd fokozódni, és gyakran december és január között tetőzik. Az influenzán kívül számos más légúti vírus is kering, például a rhinovírus és az RSV, amelyek megfázáshoz hasonló tüneteket okoznak. Emellett pedig a COVID is fenyegetést jelent még.

Az orvosok sem immunisak az év ezen időszakára, azonban de mindenkinél jobban tudják, hogyan védekezzenek. Íme, mit nem tesznek soha a szakértők, hogy egészségesek maradjanak:

1. Időben beadatják az influenza elleni védőoltást

Az influenza elleni oltás kihagyása vagy késleltetése annak a kockázatát jelenti, hogy valóban megbetegedhetünk az influenzával kapcsolatos szövődmények miatt, magyarázta Dr. Marie-Louise Landry, a Yale School of Medicine laboratóriumi orvostudományi professzora.

„A múltban többször is elkaptam az influenzát, és minden alkalommal nagyon beteg voltam. Amióta megkaptam az éves influenza elleni védőoltást, csak egy kitörő influenzafertőzésem volt, és ahhoz képest elég enyhe és rövid volt”

– mondta.

Néhány ritka kivételtől eltekintve minden 6 hónapos és idősebb embernek ajánlott minden szezonban megkapnia az influenza elleni védőoltást. Érdemes gondoskodni arról, hogy amint a közösségében elérhetővé válik a védőoltás, hogy a szervezetének legyen ideje immunitást kialakítani a vírus ellen.

2. Betegen nem mennek dolgozni vagy közösségbe

„Mindenképpen elkerülném a munkába járást, ha influenzás vagy megfázásos beteg vagyok. Mindannyiunknak felelősségünk van egymás iránt, és ha betegen megyünk dolgozni, veszélynek tesszük ki a körülöttünk lévőket”

– mondta Dr. Richard A. Martinello, a Yale School of Medicine fertőző betegségek és gyermekgyógyászat professzora.

Mivel az influenza és a megfázás a fertőzött személytől a légzőszervi cseppek és a felületek útján terjed, a legjobb, ha otthon maradunk, ha betegek vagyunk, hogy csökkentsük a fertőzés átvitelének kockázatát. A CDC szerint még ha nincsenek is tüneteink, de az influenza tesztünk pozitív, akkor is átadhatjuk a vírust másoknak.

3. Betegség esetén nem mennek ki maszk nélkül

Bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy betegként is ki kell mennünk a nyilvánosság elé. Dr. John Swartzberg, a Kaliforniai Egyetem, Berkeley Közegészségügyi Iskolájának emeritus klinikai professzora azt mondta, hogy nem hagyná el az otthonát egy jó maszk, például egy N95-ös vagy KN95-ös maszk nélkül.

„Bárkinek, akinek légúti betegsége van, maszkot kell viselnie, amikor nyilvános helyen tartózkodik, beltéren vagy kültéren, ha más emberek mellett van”

– mondta Swartzberg.

Ez nagymértékben csökkenti a légúti cseppek kockázatát, amelyek a levegőbe kerülhetnek, amikor betegként köhögünk vagy tüsszentünk.

4. Nem hagyják ki a kézmosást

A rossz kézmosási higiénia gyakorlása az influenza vagy a nátha elkapásának kockázati tényezője lehet.

„Amikor a kezünk szennyeződik, miután olyan felülethez értünk, ahol a vírus jelen lehet, a szemünk vagy az orrunk megérintése ezekkel a szennyezett ujjakkal kitehet minket, és megbetegíthet minket”

– magyarázta Martinello.

Ha útközben vagyunk és nincs hozzáférésünk szappanhoz és vízhez, ideiglenes fertőtlenítőszerként alkoholos kézfertőtlenítőt is használhatunk.

5. Elég időt hagynak a regenerálódásra

Fontos, hogy elegendő pihenést kapjon, amíg beteg, mondta Dr. Tamika Henry, az Unlimited Health Institute háziorvosa.

„Gyakran megpróbáljuk erőltetni és folytatni, függetlenül attól, hogy fizikailag hogyan érezzük magunkat. A test jeleket és jelzéseket ad, hogy pihenjünk, de mi mégis tovább megyünk, ami negatívan befolyásolhatja az egészségünket.”

A jó hír az, hogy az alvás segíthet gyorsabban felépülni a megfázásból vagy influenzából, mivel a tünetek akár két hétig is eltarthatnak.

Az elégtelen alvás fokozott gyulladással és csökkent immunválaszt okoz, ami meghosszabbíthatja a betegségből való felépüléshez szükséges időt”

– mondta Matthew Weaver, a Harvard Medical School orvostudományi oktatója.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock