Különböző típusú teák

Megfázás, influenza? Ezek a teák tényleg segítenek leküzdeni a betegséget

Sokan azt gondolják, hogy minden tea fajta egyformán hat, mikor megfázásról vagy influenzáról van szó, ez azonban nem így van. Egyes teák képesek lökést adni az immunrendszerünknek és megszabadítanak minket a rossz baktériumoktól. A gyógynövényes teák jótékonyan hatnak a megfázás, valamint az influenza tüneteire. De melyek ezek pontosan?


Fontos, hogy látogassunk el a háziorvosunkhoz is, ha súlyos tünetekkel küzdünk, azonban egy általános megfázást vagy egy lazább influenzát könnyen kezelhetünk otthon is gyógynövényekkel. Íme, ezeket a teákat érdemes fogyasztani megfázás vagy influenza esetén!

Borsmenta tea

A borsmentatea jellegzetes ízén túlmenően a levelekben található mentol is segít, ha köhögéssel küzdesz. Ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a köhögés elleni szirupok, és a légzést is segíti, hiszen csökkenti az orrdugulást. Ezentúl ez a fajta tea csökkenti a fájdalmat és a gyulladást is a szervezetben.

Kamilla tea

A nagy mennyiségű folyadékbevitel mellett az orvosok még a pihenést javasolják a betegségek leküzdésére. Azonban megfázva, illetve influenzásan az alvás komoly kihívást jelenthet.

A kamillatea virágai azonban kulcsfontosságúak az alvás elősegítésében. A kamillavirág szirmai ugyanis flavonoidokat tartalmaznak, amelyek nyugtató hatásúak. A tea gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így torokgyulladás esetén különösen jól jön.

Gyömbér tea

Ha fáj a torkod, a gyömbértea enyhíteni fogja a fájdalmadat. A gyömbér ugyanis gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmaz, valamint elpusztítja a mikroorganizmusokat, amelyek fertőzést eredményeznek.

Zöld tea 

A zöld tea a gyógynövények aduásza. Nehéz egy területet kiemelni, amire a zöldtea jótékony hatással van, ugyanis a szervezet szinte minden pontjára jól hat.

Ha megfázásról és influenzáról van szó, a zöld teában található antioxidánsok segítenek eltávolítani a rossz baktériumokat és a szabad gyököket. A dugulás és a köhögés is csökken, ha ezt a teát iszod.

Fotó: Shutterstock / Ivanfirst

(PH)