Ingerült nő kékeszöld háttér előtt

Ezért érezhetted sokkal ingerültebbnek magad idén nyáron

Így változtatja meg az agyunkat és a viselkedésünket a környezeti stressz.


Hőség és erőszak

Egy Kim Meidenbauer idegtudóssal a Nature and Nurture Podcastban nemrég készült interjúban azzal kapcsolatos kutatásairól esett szó, hogyan befolyásolják az agyunkat, érzelmeinket és viselkedésünket a fizikai környezeti stresszorok.

Az egyik ilyen fizikai stresszor a hőstressz. Kutatások kimutatták, hogy a hőhullámok csökkent kognitív működéssel járnak a légkondicionálóhoz való megbízható hozzáféréssel nem rendelkező egyéneknél (ami aránytalanul nagy mértékben érinti a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű környékeket. A szélsőséges nyári hőségről azt is kimutatták, hogy összefüggésbe hozható az agresszió és a bűnözés arányának növekedésével.

Arra a kérdésre, hogy ezek az eredmények magának a hőségnek, vagy a hőhullámok idején a beltérbe zártságnak tudhatók be, Meidenbauer válaszában úgy fogalmazott, mindkettőre igaz.

A COVID-19 zárlatok idején a családon belüli erőszak aránya drámaian megnőtt. A vírusban nem volt semmi olyan, ami az embereket agresszívabbá tette volna. Mindez a társadalmi elszigeteltség okozta stressz következménye volt.

Valami hasonló történhet a hőstresszel is. Ha az emberek bezárkóznak, amikor túl meleg van ahhoz, hogy kimozduljanak, még akkor is, ha van légkondicionálójuk, az önelszigetelődés növelheti az ingerlékenységet és az agresszió arányát az otthonon belül. Ez persze nem magyarázná a bűnözési ráta növekedését, ha a hőség önmagában nem lenne hatással a hangulatunkra. Kutatások kimutatták, hogy az extrém hőség nyáron rosszabb hangulattal jár együtt, amely magában foglalhatja az ingerlékenységet és az agressziót.

Ha ez igaz, akkor feltételezhetnénk, hogy a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű, légkondicionálóval, úszómedencével vagy más hűsítő luxuskörülményekkel nem rendelkező területeken lenne a legmagasabb az erőszakos bűncselekmények aránya a hőhullámok idején. És pontosan ez a helyzet.

A természet pozitív hatásai

Meidenbauer kutatásainak, amelyek azt vizsgálják, hogyan befolyásolja a környezet az agyunkat és a viselkedésünket, van pozitív oldala is. Míg az olyan fizikai stresszorok, mint a hőhatás, negatív kimeneteleket jósolnak, egyes környezeti tényezők pozitív kimeneteleket jósolnak.

A természetben töltött több idő, vagy a több környezeti zöldterülettel rendelkező területeken élés összefüggésbe hozható a pozitív hatások növekedésével, arányosan azzal, hogy a résztvevők mennyire magasra értékelik a természeti környezetüket. Érdekes módon a gyermekek kezdetben nem mutatnak ugyanolyan kezdeti preferenciát a természetes, szemben a városi környezettel, mint a felnőttek, de a természet iránti preferencia az életkor előrehaladtával növekszik.

A kifejezett preferencia hiánya ellenére a több időt a szabadban töltő gyermekek számára még mindig vannak pozitív előnyök, nem utolsósorban a megnövekedett fizikai aktivitás miatt. Ezek az előnyök magukban foglalják a jobb kognitív funkciókat, a mentális egészséget, az alvás minőségét és a szív- és érrendszeri aktivitást.

Meidenbauer azt is megállapította, hogy a gyerekek az empatikus aggodalom neurális válaszaival reagálnak, amikor a természet elpusztításáról készült képeket látják, és a következő kutatási irányok azt vizsgálják, hogy a fokozott természetjárás hogyan csökkentheti az agressziót, ellensúlyozva a hőstressz hatásait.

A környezetünk nemcsak az agy fejlődésének korai életkorban történő alakításában játszik szerepet, hanem a hangulatunk napról napra és évszakról évszakra történő alakításában is. Legközelebb, ha idén nyáron dühösek leszünk, lépjünk hátra egy kicsit, hogy lehűtsük magunkat, képletesen és szó szerint is.