Kutya ül a ventilátor előtt kék háttér

Hogyan hűtsük le a kisállatokat kánikulában?

Kis kedvenceink még nálunk, embereknél is sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben vannak kánikula idején. Nem tudnak beszélni, így nem tudják azt se elmondani, ha rosszul vannak. Azonban mi észrevehetjük a jeleket és gyorsan cselekedhetünk is. Összeírtuk, mikre érdemes ebben az időszakban különösen odafigyelni, ha állatunkról van szó.


A lehető legtöbbet tartsuk bent őket

Ha megoldható, akkor a nap legnagyobb részében tartsd bent kedvencedet légkondicionált helyen. Ha nincsen klímaberendezésed, akkor egy ventilátor beszerzése megfelelő megoldás lehet.

Abban az esetben, ha állatkádat nem hagyhatod bent, gondoskodj róla, hogy elegendő árnyékot és friss vizet kapjon. Ne hagyd hosszabb ideig felügyelet nélkül és ügyelj arra, hogy közvetlen napon se legyen.

Az általában ketrecben tartott állatok esetében, mint például a nyulak, egy kis ventilátor elhelyezése a közelben vagy egy fagyasztott vizes palack segíthet lehűteni őket.

Időzítsd a sétákat

Különösen a belvárosi sétákat, ahol forró a járda megégetheti és felhólyagosíthatja az állatok mancsát. Próbáld meg kerülni a nap közepén, a legnagyobb hőségben történő sétákat. Inkább állíts ébresztőt és már hajnalban vidd le kedvencedet egy gyors körre. Ha nagyon nem tudod kora reggel vagy késő este megoldani a sétákat, akkor érdemes beszerezni kutyacipőt, ami megvédi az állatok mancsát.

Ne hagyd a kocsiban, még egy pillanatra sem!

Évente háziállatok százai halnak meg hőguta miatt, miután parkoló járművekben hagyják őket, felhúzott ablakokkal. Egyébként nem számít az sem, ha az ablak lehúzott állapotban van, vagy a kocsi árnyékban parkol, ugyanis az autó belseje így is percek alatt elérheti a 49 Celsius-fokot

– mondta Katie Wilkes, az American szóvivője.

Ismerd fel a hőguta jeleit és cselekedj gyorsan

Ha kedvenced túlzottan zihál, sűrű, köpenyes nyála van, szokatlanul letargikusan viselkedik, hány vagy hasmenése van, azonnal fordulj orvoshoz. Kutyáknál a hőguta jelei közé tartozik a mélyvörös nyelv és a téglavörös íny is. A macskák esetében a nyitott szájú légzés azt jelezheti, hogy túl melege van.

A hőgutában szenvedő állatok zavartan viselkedhetnek. Előfordulhat, hogy a macskák és a kutyák nem reagálnak a nevükre vagy az egyszerű parancsokra.

Ne késleltesd az ellátását, ha kedvenced ezeket a tüneteket produkálja. Nedvesíts be egy törülközőt hideg vízzel – ne jegessel, mert ez az erek összehúzódását okozhatja – és tekerd körbe az állaton. Állatkereskedésekben hűtőmellényeket is lehet vásárolni, ez is egy jó megoldás lehet.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: NyTimes