Egy Nemzetközi Űrállomásról készített illusztráció

Veszélyes kórokozók szennyezték be a Nemzetközi Űrállomást

Az orosz Űrállomás munkálatainak megkezdése felvetett egy pletykát, miszerint az ország leválasztaná saját moduljait a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egészéről. Egy tudós aggodalmait fejezte ki a tervvel szemben, mivel tart azoktól a kórokozóktól, melyek ellephették a fedélzetet.


Az oroszországi történésektől mostanában hangos a sajtó és az ISS fedélzete is. Korábban az Ukrajna ellen kirobbantott háború borzolta fel a kedélyeket az asztronauták körében, amikor egy rosszindulatú pletyka szerint az orosz űrhajósok hátrahagyták volna amerikai társukat az űrben. Ennek valóságalapjáról egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Az amerikai űrhajós családját a NASA munkatársainak kellett megnyugtatni. Mark Vande Hei asztronauta a feleségétől értesült erről a szóbeszédről, de azonnal eloszlatta a kedélyeket, mivel társainak semmilyen hasonló szándéka nem volt, azóta pedig nem is került szóba.

A félreértést követően Oroszország saját űrállomásával kapcsolatos tervei keltettek érdeklődést a közmédiában. A Russian Orbital Space Station (ROSS) tervei még folyamatban vannak, ellenben elképzelhető, hogy a Roszkoszmosz — a NASA orosz megfelelője — lekapcsolja majd a saját moduljait az ISS nagy egészéről. A terv ellen azonban egy vezető tudós szólalt fel.

„Az ISS moduljainak használata a mikrobióta átviteléhez vezet az új modulokba, és felgyorsítja azok bioszennyeződésének folyamatát"

— mondta Oleg Orlov az Orosz Tudományos Akadémiáról egy állami sajtóközleményben.

Véleménye alátámasztásként elárulta, hogy egy korábbi expedíció során mechanikai meghibásodás történt, miután mikrobák megrongáltak egyes berendezéseket. Ennek értelmében elképzelhető, hogy valóban van félnivaló. Még nem tudni, hogy ez a jelenség miként befolyásolja majd a ROSS, az ISS és az egész űrkutatás jövőjét — írja a Futurism.