Csuklófájdalomtól szenvedő nő fogja a fájó ízületét

Az ízületi gyulladás nagyon korai jelei, amiket nem szabad ignorálni

Az ízületi gyulladás számos okból előfordulhat a felnőtteknél, bármely életkorban, és a fájdalom legyengítő lehet. Leggyakoribb formája az oszteoartritisz, de vannak más formái is, mint például a köszvény, a reumatoid arthritis és a lupusz, amelyek széles körű tüneteket okozhatnak. Cikkünkben összeszedtük az állapot korai jeleit, amelyeket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni.


1. Ízületi fájdalom

Az ízületi fájdalom az ízületi gyulladás egyik legnyilvánvalóbb és leggyakoribb jele. Jellemzően az emberek nagyobb fájdalmat tapasztalnak lejtőn, egyenetlen felületen járás és lépcsőmászás közben, Még az olyan ruhadarabok is fájdalmasak lehetnek, mint a zokni és a cipő, tette hozzá.

2. Az ízületi fájdalmat először reggel tapasztaljuk

Ha reggel, ébredés után közvetlenül ízületi fájdalmat tapasztalunk, nagy a valószínűsége annak, hogy oszteoartritisz lehet szó. Emellett az ízületi gyulladás korai jele az ízület merevsége a fekvésből való felkelés után.

3. Az ízületek duzzadtnak tűnnek

Ha az ízület duzzadtnak tűnik, az a túlzott szinoviális folyadék miatt van, amely a kenést és a párnázást biztosítja. Oszteoartritisz esetén megnő a szinoviális folyadék termelődése, amihez gyulladás társul, ami fájdalmat és duzzanatot okoz.

4. Recsegő-ropogó hangok

Néha recsegő, pattogó vagy csikorgó hangokat hallhatunk az ízületeinkben, még akkor is, ha ez nem okoz fájdalmat. Ezek a hangok jelezhetik, hogy az ízületben lévő porcok az ízületi gyulladás következtében lebomlanak.

5. A fájdalma javulhat gyulladáscsökkentő szedése után 

Az artritisz egy gyulladásos kaszkád, melynek fájdalmát egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) szedése szinte mindig enyhít.

6. Az ízületi fájdalmat más tünetek is kísérik

Ha az ízületi gyulladás egy másik betegség, például reumatoid artritisz vagy köszvény következménye, akkor a probléma egyéb jeleit is tapasztalhatjuk. Reumatoid artritisz esetén ez lehet a test több ízületében jelentkező érzékenység, fogyás és fáradtság, míg a köszvénynél különösen a boka vagy a lábfej tájékán észlelhető bőrpír és duzzanat. A lupusz izomfájdalommal, fényérzékenységgel, hajhullással vagy lázzal is járhat.

Bár az ízületi gyulladásra nincs gyógymód, van néhány lépés, amelyet megtehet a tünetek kezelése érdekében, ezért beszéljünk a háziorvossal a kezelési lehetőségekről.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock