Hónalját dezodorral bekenő nő

Izzadásgátló vagy dezodor: mi a különbség és melyik a jobb?

Az egyik elfedi a testszagot, a másik megszünteti az izzadást és a testszagot. Ebből kiindulva azt gondolnánk, hogy a választás nyilvánvaló, de ennél egy kicsit összetettebb kérdésről van szó.

Izzadásgátló

Az izzadásgátló az alumíniumnak köszönhetően megakadályozza az izzadást azáltal, hogy segít elzárni az izzadtságot okozó csatornákat, ez pedig csökkenti a hónalj alatti nedvességet. Emellett segíthet csökkenteni a bőrön található baktériumokat is, amelyek a hónaljszaghoz vezetnek.

A hónaljon található ekkrin mirigyek akkor aktiválódnak és választanak ki izzadságot, amikor idegesek vagyunk (kortikális izzadás), fűszeres ételt eszünk (medulláris izzadás), vagy túlhevülünk (hipotalamikus izzadás). Általánosságban elmondható, hogy az izzadás a testünk hőszabályozásának módja, így bár idegesítő lehet, de az élet szükséges része.

Az izzadásgátló használatának előnyei

Az izzadásgátló kettős munkát végez az izzadságmirigyek ellen, ezért népszerű választás, ha valaki hajlamos az erős izzadásra vagy szuper meleg éghajlaton él.

  • Meggátolja a termelődő izzadság mennyiségét: Az izzadásgátló használatának elsődleges előnye, hogy nem kell aggódnunk a felesleges izzadság miatt, amely a ruházaton keresztül is láthatóvá válhat.
  • Csökkenti a szagokat: A nedves hónalj megérett a szagokat okozó baktériumok számára. Ha száraz a hónaljunk, kevésbé valószínű, hogy barátságos környezetet teremt a baktériumok számára a szaporodáshoz.

Az izzadásgátló lehetséges kockázatai

Egyesek attól tartanak, hogy az olyan alumíniumvegyületek, mint az alumínium-klorid, az alumínium-klorohidrát és az alumínium-cirkónium (az izzadásgátlók gyakori összetevői) túlzott expozíciója az Alzheimer-kór fokozott kockázatával függ össze.

Ez a félelem egy nyulakon végzett tanulmányból származik, amelyek a tudósok szerint nem megbízható modell az emberek számára. Dr. Corey L. Hartman, az Alabama állambeli Birminghamben működő Skin Wellness Dermatology bőrgyógyászati klinika alapítója és orvosi igazgatója szerint azonban nincs közvetlen kapcsolat az izzadásgátlóban lévő alumínium és az Alzheimer-kór között.

Egy másik aggodalom a mellrák megnövekedett kockázata – hogy egy alumíniumot tartalmazó termék használata a mellszövet közelében növelné a rák kockázatát.

„Ezzel az aggodalommal kapcsolatban sincs közvetlen tudományos összefüggés, így ha olyan alumíniumot tartalmazó terméket használ, amely működik, és az utasításoknak megfelelően használja, nem aggódnék. Az alumíniumot biztonságosnak és nem mérgezőnek tartom”

– mondja Hartman.

Az izzadásgátlóknak azonban van néhány bizonyított (de sokkal kevésbé súlyos) hátránya. Míg az olyan komoly összefüggéseknek, mint a rák és az Alzheimer-kór, nincs tudományos alátámasztása, addig az alumínium csökkentheti a hónaljban lévő baktériumok mennyiségét, amelyek igen, szagot okoznak, de egyben meg is védenek minket a kórokozóktól. Ezek nélkül nagyobb eséllyel kaphatunk pikkelysömört, rosaceát és pattanásokat.

„Az égés és az irritatív kontakt dermatitis is gyakori mellékhatás, különösen a borotválkozó nőknél. Emellett az alumínium sárga elszíneződést okozhat a szöveteken, ezért egyesek emiatt kerülik”

– mondja Dr. Anar Mikailov bőrgyógyász.

Mikailov általánosságban azt javasolja, hogy kerüljük az olyan izzadásgátlókat, amelyek olyan gyakori bőrirritáló anyagokat tartalmaznak, mint a parfüm, a szintetikus illatanyag és a propilén-glikol, különösen akkor, ha érzékeny a bőrünk.

Az izzadásgátló spray-k, gélek, krémek, porok és golyós folyadékok formájában kapható. A spray-k nagyszerűek, ha bármilyen okból nehezen érjük el a hónaljunkat, míg a gélek kevésbé hagynak fehér foltot a sötét ruhákon. Minden a személyes preferenciákon és az életmódon múlik.

A legtöbb izzadásgátló recept nélkül kapható, de az olyan állapotok, mint a hiperhidrózis (túlzott izzadás), magasabb alumíniumkoncentrációjú, vényköteles izzadásgátlót igényelhetnek az erős izzadás megállításához. Mikailov ezt ajánlja mindenkinek, akinek érzékeny a bőre, de mégis izzad a hónalja, és ezt minimalizálni szeretné.

„Az olyan bőrbetegségben szenvedő pácienseknek ajánlom, mint az ekcéma és a kontakt dermatitis.”

Dezodor

A legtöbb izzadásgátló dezodor, de nem minden dezodor izzadásgátló. Ehelyett a dezodor olyan alumíniummentes termékre utal, amely nem blokkolja az izzadságcsatornákat, és helyette a szagot célozza meg.

Vannak, akik egyszerűen nem izzadnak túl sokat, így ők dönthetnek úgy, hogy csak dezodort használnak.

Sok dezodor alkoholt tartalmaz, ami a baktériumokat megcélozva segít csökkenteni a testszagot. Találhatunk olyan dezodorokat is, amelyek magnézium-hidroxidot és illóolajokkal, például zsályát, eukaliptuszt és teafaolajat tartalmaznak, hogy elfedjék a szagot.

A dezodor előnyei

Az alumínium az egyetlen FDA által jóváhagyott izzadásgátló, de ha nem az izzadás a legfontosabb tényező, a dezodornak is van néhány előnye:

  • Szabályozza a testszagot: A baktériumok semlegesítésével olyan összetevőkkel, mint az alkohol vagy a szódabikarbóna, a dezodor segíthet megfékezni a testszagot.
  • Segíthet csökkenteni a kidörzsölődést: Egyes dezodorok olyan tápláló bőrápoló összetevőket tartalmaznak, mint a kókuszolaj, a sheavaj és az aloe, amelyek segíthetnek csökkenteni a hónalj kidörzsölődését.

Lehetséges kockázatok

A dezodorok fő kockázatai az irritáló összetevőkhöz kötődnek.

„A legnagyobb probléma, amit a dezodorokkal kapcsolatban láttam, az egy összetevő miatt kialakuló allergiás kontakt dermatitis”

– mondja Dr. Sheila Farhang, a Los Angeles-i székhelyű Avant Dermatology bőrgyógyász szakorvosa és alapítója.

Az illóolajok és a parfümök gyakori bűnösök, ezért ezeket az összetevőket érdemes elkerülni, de az alkohol is kíméletlen lehet a bőrre. A dezodorok gyakran alkoholalapúak, így ha különösen érzékeny a bőrünk, amely hajlamos az irritációra vagy a szárazságra, érdemes átnézni az összetevőket, és valami alkoholmenteset találni.

A dezodorok potenciálisan érzékenyítő összetevőket tartalmazhatnak, mint például szódabikarbónát és szintetikus illatanyagokat. Ehelyett fontoljuk meg a természetes antimikrobiális összetevőkkel, például kókuszolajat tartalmazó dezodorokat, tanácsolja Mikailov.

Ha a hónaljnedvességet is csökkenteni szeretnénk anélkül, hogy elzárnánk a verejtékmirigyeket, keressünk olyan összetevőket, mint az agyag, a rizspor, a kukoricakeményítő és a nyílgyökérpor, amelyek felszívják a nedvességet.

Legfontosabb különbségek

Általánosságban elmondható, hogy sem az izzadásgátló, sem a dezodor nem jobb vagy biztonságosabb, mint a másik. Teljesen attól függ, hogy milyen problémákat próbálunk kezelni, és hogy a bőrünk mit tolerál.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock