Vízben lévő úszómatracon alvó nő

7 lehetséges ok, miért izzadunk éjszaka

Mindenki tudja, aki valaha is nedves lepedővel és átázott pizsamával ébredt, hogy ez nem egy kellemes érzés. Ha azt tapasztaljuk, hogy éjszakáról éjszakára izzadunk álmunkban, érthető, ha a lehetséges okokat keressük. A jó hír az, hogy ez általában a szervezet normális, logikus válasza bizonyos helyzetekre, és sok okot lehet kezelni.

Bár érthetően bosszantó, az éjszakai izzadás a legtöbbször a testünk normális válasza arra, hogy csökkenti a testmaghőmérsékletet, ha az az úgynevezett termoneutrális zóna, vagyis alapvetően a testünk komfortzónája fölé emelkedik, magyarázza Natalie Barnett, az amerikai Nanit alvástechnológiai cég klinikai kutatásért felelős alelnöke.

„Ha az éjszakai izzadás alkalmanként előfordul, nem kell aggódni, és valószínűleg az alvási környezet vagy a viselkedés egyszerű módosításával kezelhető.”

Míg néhány ok, amiért izzadunk alvás közben, a testünk a környezetre adott normális reakciója, bizonyos esetekben ez egészségügyi problémát jelezhet. Az alábbiakban az éjszakai izzadás hét legfőbb okát gyűjtöttük össze.

1. Hőség és páratartalom

Ha az alvási környezet túl meleg, a testünk izzadni fog alvás közben. Bár nyilvánvalónak hangzik, nem mindig könnyű a megfelelő hőmérsékletet beállítani. Figyeljük a szobánk hőmérsékletét és páratartalmát, hogy kiderítsük, ez okozza-e az alvás közbeni izzadást. Tartsuk hűvösen a hálószobát, 18,5 fok körül, nyissuk ki az ablakot, vagy használjunk ventilátort, javasolja Barnett.

A pizsamától kezdve az ágyneműn át az időjárásig minden befolyásolja az alvási környezet hőmérsékletét. Ráadásul a testhőmérsékletünk az éjszaka folyamán ingadozik, így lehet, hogy egyik pillanatban elég hűvös van, a másikban pedig izzadunk.

2. Szövetválasztás

Hasonlóképpen figyeljünk oda az éjszakai ruházatunkra és az ágyneműnkre is. Ne akarjuk túlöltözni, és ügyeljünk arra, hogy légáteresztő és nedvességelvezető anyagokat válasszunk mind az ágyneműhöz, mind az éjszakai ruházathoz, mondja Barnett. Kerüljük tehát az olyan anyagokat, mint a poliészter, a nejlon és a pamut, és válasszuk inkább a gyapjút, a lenvásznat, a bambusz viszkózt, a lyocellt és a kendert. Győződjünk meg róla, hogy a takarók és lepedők az évszaknak megfelelőek, és az időjárás függvényében cseréljük le a paplant.

3. Alkohol lefekvés előtt

Az elalvást segítő ital lehet, hogy éppenséggel felébreszt az éjszaka folyamán, és a szokásosnál jobban izzadunk tőle. Az alkohol megnöveli a szívverést és ellazítja a légutakat, így nehezebbé teszi a légzést, ez a két dolog pedig megemelheti a testhőmérsékletet, ami miatt izzadni fogunk.

Az alkoholfogyasztás hatással van az idegrendszerre, ami a vérnyomásban, a szívverésben és a testhőmérsékletben reakciót vált ki, az pedig kiválthatja az izzadtság felszabadulását. Próbáljuk ki, hogy az esti utolsó italunkat más nyugtató lére, például teára vagy kurkumás tejre cseréljük.

4. Stressz és szorongás

Ha a fenti okok egyike sem tényező az életünkben, de hirtelen a szokásosnál jobban izzadunk álmunkban, ellenőrizzük a stressz- és szorongásszintünket.

„Amikor nagyon stresszes vagy, az agyad reagál, ami fiziológiai változásokat okoz a testedben, mind a pulzusszámot megnövelve, mind a hormonok felszabadításával”

– mondja Barnett.

Ezek a reakciók fokozott izzadáshoz vezethetnek.

„[A stresszel összefüggő izzadás] éjszaka és nappal is előfordulhat; sokan észrevehetik ezt egy állásinterjú vagy egy fontos munkahelyi prezentáció előtt. Ha lefekvés előtt megpróbálsz egy kis időt szánni a lazításra, az segíthet csökkenteni a stressz-szintet és az izzadás mértékét is.”

Apró változtatások – mint például a képernyő előtti idő csökkentése lefekvés előtt, és a nyugtató rituálék beépítése az esti rutinba – segíthetnek abban, hogy nyugodtabban (és kevésbé izzadtan) aludjunk el.

5. Gyógyszerek mellékhatásai

Egyes gyógyszerek mellékhatásként fokozott izzadást okozhatnak. Barnett szerint ez különösen az antidepresszánsok vagy a cukorbetegség kezelésére szolgáló szerek esetében fordulhat elő. Éjszakai izzadást okozhatnak még a fájdalomcsillapítók és egyes étrend-kiegészítők, például a kalcium és a niacin.

Ha úgy gondoljuk, hogy az általunk szedett gyógyszer fokozott éjszakai izzadáshoz vezet, beszéljünk orvosunkkal, hogyan lehet az adagolást módosítani, vagy más alternatívát találni.

6. Hormonális ingadozások

A hormonális változások jelentős oka lehet az éjszakai izzadásnak. Ha menopauzán megyünk keresztül, vagy akár a menstruációs ciklus alatti hormonális változások miatt, fokozott izzadást tapasztalhatunk, figyelmeztet Barnett. Azt javasolja, hogy hűsítésként próbáljuk meg felfedni a végtagjainkat, például a lábainkat és a nyakunkat, vagy tegyünk egy hűvös mosdókendőt a fejünkre.

A hőhullám gyakori menopauza-tünet, amelyet a változó hormonszintek okoznak. A nap és az éjszaka bármely szakában előfordulhatnak, és általában néhány percig tartanak, és forró, vörös és izzadtak leszünk tőlük. A nők a menopauza előtti átmeneti időszakban, az úgynevezett perimenopauzában, valamint a terhesség alatt vagy a szülés után is tapasztalhatnak hőhullámokat.

7. Egészségi állapot

Ha úgy tűnik, hogy a fentiek közül egyik sem okozza az éjszakai izzadást, beszéljünk orvosunkkal, mivel bizonyos állapotok miatt a szokásosnál jobban izzadhatunk alvás közben. Az egyik lehetséges ok, bár nagyon ritka, a hiperhidrózis nevű izzadási rendellenesség, amely ismeretlen okokból túlzott izzadságtermelésre készteti a szervezetet, mondja Barnett. Ez nem súlyos állapot, de frusztráló lehet.

Egyéb állapotok, amelyek izzadást okozhatnak, a következők lehetnek:

hipoglikémia (alacsony vércukorszint), hormonális rendellenességek, például pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis), bakteriális fertőzések, gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), autoimmun betegségek, például reumatoid arthritis, neurológiai állapotok és egyes rákos megbetegedések, például leukémia és Hodgkin-limfóma.

Az éjszakai izzadás az obstruktív alvási apnoe gyakori tünete is, amely alvás közben a légutak elernyedését és a légzés pillanatnyi leállását okozza. Ha úgy ébredünk, hogy légszomjat érzünk, vagy mintha egy pillanatra leállt volna a légzésünk, feltétlenül keressük fel orvosunkat.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock