Kisfiú lábát szúnyogok csípik

Az éghajlatváltozás miatt egyre fokozódnak a veszélyes járványok

Egy új felülvizsgálat szerint az éghajlatváltozás több, mint ezer különböző módon okozza fertőző betegségek terjedését az életünkben.


A 375 emberi kórokozóról szóló irodalmat elemezve a Hawaii Egyetem és a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói azt találták, hogy e betegségek 58 százalékát a feljegyzett történelem egy bizonyos pontján súlyosbították az éghajlati változások.

A tanulmány szerint összesen 277 betegség, amelyek a jövőben járványkitörést okozhatnak és figyelnünk kell rá.

Eddig úgy tűnik, hogy túl sok fertőzés ahhoz, hogy a társadalom egyszerre és azonnal alkalmazkodjon ezekhez a fenyegetésekhez. A kutatók szerint a legjobb megoldás az, ha az éghajlatváltozás forrásánál harcolunk az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentésével.

Az ember által előidézett éghajlatváltozás már most is fokozza az éghajlati veszélyek súlyosságát és gyakoriságát, mint például a hőhullámok, erdőtüzek és áradások a világ számos részén. Ez gyakran számos élőlényt hoz közelebb az emberhez, ami számtalan veszélyt jelent ránk nézve.

A kutatócsapat 3213 olyan empirikus példát talált az emberiség történetében, amelyekben az éghajlati veszélyek szerepet játszottak a fertőző betegségek kitörésében - írja a Science Alert.

Mindezek az esetek 286 egyedi kórokozóhoz kapcsolódnak, és ezek közül 277-et legalább egy éghajlati veszély súlyosbított.

A szerzők 1006 olyan módot is azonosítottak, amellyel az éghajlati veszélyek járványkitörést okozhatnak.

A viharok és az áradások például olyan elmozdulásokat okozhatnak, amelyek az embereket szoros kapcsolatba hozhatják a víz által terjedő kórokozókkal, például a kolerával. A tüzek és aszályok a menedéket, vizet vagy élelmet kereső vadállatokat is közvetlen környezetünkbe taszítják a betegségeikkel együtt.

A melegedő hőmérséklet és a csapadék mennyiség kiszélesítheti a kórokozók terjedelmét, növelve a rovarok által terjesztett betegségeket, mint például a Lyme-kór, a dengue-láz vagy a malária kockázatát. A hőhullámok ráadásul fokozzák a vízzel való érintkezésünket, miközben megpróbáljuk hűteni magunkat, ami máris szerepet játszhat további fertőzések, például a gyomor és bélhurut terjedésében.

A koronavírus világjárvány fájdalmasan világossá tette, hogy minél gyakrabban lépünk kapcsolatba más fajokkal, annál nagyobb a kockázata annak, hogy új betegségek terjednek át ránk, emberekre.

Nyitókép: Shutterstock