Kutya a játékaival a szájában áll

Így tisztítsd megfelelően a kutya játékait

A National Sanitation Foundation listája szerint az otthon található tárgyak közül az egyik legbacilusosabb a kutyánk játékai. Ennek apropóján most elmondjuk, hogyan kell megfelelően megtisztítani kedvenceink játékait, hogy otthonunk bacimentes lehessen.


Milyen gyakran tisztítsuk a kutya játékait?

A kutyajátékok elég gyorsan piszkosak lesznek, már az első találkozás után nyáltengerben úsznak valószínűleg. A kutyánkat ez azonban valószínűleg nem zavarja, a kórokozók azonban minket annál inkább. De milyen sűrűn tisztítsuk meg ezeket a játékokat?

Jenna Carzoli állatorvos tanácsa szerint a legjobb, ha az összes kutyajátékot kettő és négy hetente megmosunk az állat használatának gyakoriságától függően. Arra ügyeljünk még, hogy ha kis kedvencünk valamelyik játékával étkezés után játszott, azt a játék után szinte azonnal mossuk ki. Így elkerülhetjük, hogy ételmaradványok rohadjanak a játékba.

Hogyan tisztítsuk a plüss illetve a kötél játékokat?

A kitömött és kötélből készült kutyajátékok könnyen a baktériumok táptalajává válhatnak, ezért, mint már említettük, kettő és négy hét között meg kell tisztítani őket. A mosás módját illetően pedig több lehetőségünk is van.

Mosógépben

A mosógép a kényelemért pontokat szerez, és biztonságos megoldás a legtöbb szövetből készült kutyajátékhoz, beleértve a plüssjátékokat és a köteleket is. Ennek ellenére a Maytag háztartási gépgyártó cég szakértői azt javasolják, hogy ezt a módszert kerülje a nyikorgó játékok esetében, kivéve, ha a nyikorgó kivehető, mivel a nyikorgó megsérülhet. Ezt szem előtt tartva, íme, hogyan tisztítsa meg a kutyajátékokat a mosógépben.

A mosógép könnyű és biztonságos választás lehet a szövetből készült kutyajátékokhoz, beleértve a plüss és a kötél játékokat is. Egy háztartási gépeket gyártó cég azonban azt tanácsolja, hogy a csipogó játékokat ne tegyük gépbe, azok ugyanis könnyen tönkre mehetnek benne.

Így mosd gépben a játékokat:

  1. Gyűjtsd össze a koszos szövetből készült kutyajátékokat, és dobd be őket a mosógépbe.
  2. Adj hozzá egy háziállatok számára biztonságos mosószert. Használhatsz fél pohár 20%-os ecetet vagy szódabikarbónát is. Carzoli szerint a legjobb, ha e két illatmentes háztartási alapanyag valamelyikét használod, ha nincs kifejezetten háziállatok számára kifejlesztett mosószered, mivel a hagyományos mosószerekben található illatanyagok és vegyi anyagok nem egészségesek a kutyák számára.
  3. Használd a mosógép normál mosási funkcióját, a víz lehetőleg a legmagasabb hőfokon legyen és a biztonság kedvéért adj hozzá extra öblítést.
  4. Ezután friss levegőn vagy szárítógépben szárítsd meg a játékokat.
brown and white short coated dog biting white and blue ballPhoto by FLOUFFY on Unsplash

Kézzel

Ha nem lehet vagy nem szeretnéd a játékokat mosógépben mosni, akkor kézzel is elvégezheted a tisztítást.

Így mosd kézzel a játékokat:

  1. Tölts meg egy mosdótálat nagyon forró vízzel. Ha csipogó van a játékban, azt egy külön hidegvizes tálba helyezd.
  2. A címkén található utasításoknak megfelelően adj a vízhez állatbarát mosószert, alternatívaként annyi desztillált fehér ecetet is hozzáadhatsz, hogy 95 százalék vízhez 5 százalékos ecetből álló oldatot kapj.
  3. Merítsd a játékokat a vízbe, és hagyd ázni maximum 30 percig (a hosszabb áztatás károsíthatja a csipogó játékokat).
  4. Egy puha sörtéjű kefével óvatosan súrold át a játékok felületét.
  5. Öblítsd le a játékokat úgy, hogy hideg folyóvíz alá tartsd őket, és óvatosan nyomkodd és csavard ki belőlük a mosószeres vizet.
  6. Tekerd a játékokat egy tiszta, száraz törülközőbe, hogy eltávolítsd a felesleges vizet, és hagyd őket a levegőn megszáradni.

Nyitókép: Shutterstock

(PureWow)