Fiatal, barna hajú nő, sapkában és kesztyűben jégfürdőt vesz.

7+1 érv, hogy miért kéne minden nap jégfürdőt venned

Társszerzőnk, László Nicole 7+1 évet sorol fel a jégfürdő mellett.


Az igazat megvallva eléggé tavaszi lány vagyok, aki számára a nyár még egy tökéletesen elfogadható évszak, de a mérsékelt égöv maradék két évszakára, mint elviselendő kötelező rosszra tekintek. Amint beköszönt a zimankós zegernye, azonnal sürgető feladatnak érzem, hogy elbeszélgessek számonkérőn a gólyámmal, aki anno dacumál nyilvánvalóan sérvet kapott a bőven 4 kilós súlyomtól, és kényszerleszállást hajtott végre hazánkban, pedig biztosan délebbre igyekezett a vérmérsékletemnek megfelelően.

Egyszóval nem kenyerem a didergés, ám most mégis találtam indokot, amiért berzenkedve bár, de libabőrre adom a fejemet.

Az északi népcsoportok már eddig is forszírozták a - különösen szaunát követő - jeges dézsában megmártózást, hóban fetrengést, de mostanában egyre többen álltak be a rozmárságra buzdító kórusba egészséget és minőségibb életet várva tőle.

Fogvacogva bár, de az ujjaimat egyenként kihajtogatva sorolom az érveiket!

1. Depresszió elleni hangulatjavító: 

Reggelente egy didergős zuhany vagy egy jeges kádban való rapid megmártózás messzire űzi az antidepresszáns, de még a kávésbögre szükségességét is, mivel vérereink összehúzódnak, sebesebben és mélyebben lélegzünk, kalapál a szívünk, éberebbé válunk, ami gyorsítja a véráramlást, ez pedig egy gyors oxigénfröccsben részesíti az összes szívünknek kedves szervünket, például az agyunkat, mint külön favoritot. Serkenti az adrenalin és az endorfin termelődést, kisepri a fejünkből a negatív gondolatokat és idén nyáron divatos Barbie-rózsaszínbe öltözteti a világot, már csak a sikerélmény miatt is, hiszen akaratból jelesre vizsgázva legyőztük a komfortunkat és jéghideg keresztvíz alá tartottuk magunkat, pedig porcikánk sem kívánta.

2. Csökkenti a manapság szériatartozék stressz-szintünket: 

A pőre bőrünket ért hideg inzultus lejjebb noszogatja a szervezet köszvényért is felelős hugysav szintjét, viszont jócskán megdobja a vér szabadgyököket védelmező glutation szintjét, amitől kivasalt idegrendszerű, relaxált állapotba kerülünk és a lépten-nyomon szembejövő hülyéket is sokkal jobban toleráljuk.

3. Megsimogatja az izmainkat: 

Élsportolók körében, durva edzést követően elterjedt a jéghideg vízzel való gyors légyott, ami segíti a megterhelt izomzat regenerálódását, lassítja a gyulladási folyamatokat és gátolja a tejsav termelődését. Sőt, keresztbe fekszik a reumás fájdalom előtt is.

4. Erősíti az immunrendszerünket: 

Fellépő betegségek esetén a fehérvérsejtek a legjobb barátaink. Márpedig, ha hideg vízzel lépünk fúzióra, akkor a szervezetünk riadóztatja a védekezőrendszerét és gyors termelésre buzdítja a fehérvérsejt-szakosztályt, hogy aztán könnyedén tudjuk a vírusoknak és baktériumoknak egy rövid istenhozzáddal azt mondani, hogy jég veled.

5. Jó hatást gyakorol a mormotaszerű, pihentető alvás minőségére.

Egy kutya betakarva \u00fcl az \u00e1gyonFriss eredmények: a megfelelő alvás fogyáshoz vezet!Fotó: Unsplash/Matthew Henry

6. Nyomában bársony sima bőr jár: 

Na, itt kezdtem el valódi érdeklődést mutatni eziránt az egyértelműen mazochista-vénát igénylő hadművelet iránt. Bár forró zuhany alatt állva kimosni magunkból az egész napi stresszt sokkalta ellazítóbb és vonzóbb gondolatnak tűnik, de utána csak páragőz, kitágult pólus, kiszáradt haj és bőr járnak. Ezzel szemben a jeges fürdő lassítja az öregedési folyamatokat, sima és feszes tapintású bőrt eredményez és messzire száműzi a pattanásokat.

7. Fokozza az anyagcserét és segíti a fogyást: 

Igen, itt már konkrétan lelkendeztem. A fellépő hidegérzet ugyanis bekapcsolja agyunk anyagcseréért felelős szekcióját, hiszen a lehűlt szervezetünket sebtében igyekszik visszamelegíteni, ami elképesztő energiaráfordítással jár. Elvégre látott már valaki kövér eszkimót? Na ugye… Ráadásul fogvacogtató hidegben barna zsírt építünk, ami a kis szemét, a legváratlanabb helyeken felbukkanó, zsírpárnaépítő fehér zsírral ellentétben jó és hatékony dolog. Hasznosítja a vércukrot, bővelkedik vasban és mitokondriumban, termogenezis során hőt termel, azaz egy beépített szorgalmas kályhaként fogyaszt. A csecsemők barna zsírral születnek, de felnőttként is találhatunk magunkon nagyítóval kevéskét, jobbára a vállak és a nyak környékén. A testmozgás során termelődő irizin fehérje segít átalakítani a fehér zsírt napsütötte barnává, egy 2016-ban publikált tanulmány pedig szintén a mi kezünkre játszik kedvcsinálóul a hideg felé noszogatva bennünket. A kísérletben részt vevők közül voltak, akik egy héten keresztül napi két órát töltöttek 19 fokos termekben, míg mások hideg vizes fürdőt vettek, minek hatására a szervezetükben levő fehér zsírok szó szerint bebarnultak átállva a jó oldalra.

7+1. A végére hagytam a lényeget, az utolsó pillanatig ellenálló, kényelmesek számára: 

A hideg fürdőt követően elképesztő dopamin mennyiség szabadul fel a szervezetünkben. Az elégedettségérzetért felelős boldogsághormon szintje a másfélszeresére ugrik egy rövidke időre mondjuk egy fincsi csokoládé elmajszolása után. Ha a Káma Szútra egy jóféle szexszel felteszi a G-nkre a pontot, akkor akár a kétszeresére is tudja repíteni az átlagos szintet, de a jeges megmerülés után nem a hideg zuhany következik, hanem egy dorombolásra okot adó bagatell két és félszeres dopamin szorzó, ami a kokain és egyéb tudatmódosító szerek tudnak csupán előcsalogatni mindössze 9-10 perces időszakra, míg vizes libabőrt követően akár két- két és fél órán át is elhúzódhat a dopaminrobbanás.

Na, ki jön velem jéghegyet keresni?


Mivel nincs új a Nap alatt, az A-listás sportolók és sztárok aktuális hóbortját már a XIX. században feljegyezte és propagálta bizonyos Sebastian Kneipp, de valahogy csak mostanában lendült világhódító útjára. Mielőtt a jéghártyás kádba merítenénk szent korpuszunkat, azért nem árt gyors számvetést tartanunk, hogy akad-e a tarsolyunkban szív-és érrendszeri vagy légzési probléma, mint gátló tényező. Ha azonban ilyen felmentő ítéletet nem szánt nekünk a sors, akkor se egy fejessel érkezzünk, hanem először a végtagokat szoktassuk a cidrihez, és csak utána mártsuk bele a törzsünket is. Semmiképp se készüljünk könyvvel egy hosszasabb vasárnap délutáni olvasgatós, fürdőzős programként, mivel egyelőre csupán életminőséget javítani és öregedést lassítani szeretnénk, nem pedig hibernálódni, ámbár akkor aztán tényleg beintenénk az idő vasfogának, ami cakkozza a testünket.

Az íróról
„László Nicole vagyok, egy méltán ismeretlen, II. kerületi családanya. Három gyerek, egy macska és egy férj anyukája, aki rajong az utazásért, a jóféle étkekért, a pedigrés buborékokért, a száguldó cirkuszért, az életért, a pikírt humorért, a pengeéles elmékért, a szép ruhákért és végül, de elsősorban a családjáért. Néha virtuális pennát ragadok, hogy megosszam a jártomban-keltemben tapasztaltakat és időnként életvezetési tanácsokat is osztogatok tök kéretlenül.”
A szerző további írásai itt olvashatók.

Nyitókép: Shutterstock