Fehér gyógyszeres doboz, felette színes (multi)vitaminok és tabletták, kék háttéren

A multivitamin szedése javíthatja az idősebb felnőttek agyműködését

Három év multivitamin-ásványi anyag étrend-kiegészítő napi szedése után az idősebb felnőttek jobb memóriát és végrehajtó funkciókat (amelyek segítik a tervezést, a koncentrációt, a figyelmet, a memóriát és a feladatmegosztást) tapasztaltak, vagyis a kognitív javulás jeleit.


Szinte minden idősebb felnőtt (és, TBH, minden ember) tapasztal időnként memóriazavarokat. A National Institute on Aging megerősíti, hogy némi korral járó kognitív hanyatlás, például ha elfelejtünk egy találkozót vagy egy szót egy-két perc erejéig, teljesen normális, ha enyhe és viszonylag ritkán fordul elő. A súlyos kognitív hanyatlás azonban a demencia vagy az Alzheimer-kór jele lehet. Az Alzheimer's Association szerint az enyhe kognitív károsodás esetek 10-15%-a évente demenciává alakul, és ez azt jelenti, hogy az agyi funkciók károsodása elég jelentős ahhoz, hogy befolyásolja az életminőséget.

Mivel az Alzheimer's Association adatai szerint jelenleg minden kilencedik 65 éves vagy annál idősebb amerikai felnőttből egy demenciában szenved, és az arány várhatóan csak növekedni fog, mivel egyre tovább élünk, a tudósok igyekeznek megérteni, hogyan lehet lelassítani az idő múlását.

Az Alzheimer's Association Alzheimer's & Dementia című folyóiratban nemrég megjelent új tanulmányhoz a kutatók 2602 felnőttet kerestek fel, akiknek az átlagéletkora 73 év volt. A részvételhez senkinek sem lehetett szívrohama vagy bármilyen súlyos betegsége a vizsgálat idején, valamint a kísérleti személyek nem lehettek allergiásak a kakaóra vagy a koffeinre sem.

A kutatók minden személyt véletlenszerűen három csoport egyikébe soroltak, hogy három éven keresztül naponta kövessék az alábbi utasításokat:
  • 500 milligrammos kakaókivonat-kiegészítőt szedjenek (amely egy flavanol nevű polifenolt tartalmaz)
  • Szedjenek multivitamin-ásványi anyag kiegészítőt
  • Placebo tablettát szedjenek

Egy kezdeti telefonos alapinterjú és évente legalább egy értékelés során a résztvevők számos általános tudományos kognitív tesztet töltöttek ki, beleértve a szó- és történetfelidézést, a számsorok felidézését és a verbális folyékonyság értékelését (például a képességet, hogy szavakkal pontosan leírják, mi történik egy képen).

A hároméves vizsgálat végén a tudósok összeszedték a számokat, és nem tapasztaltak jelentős különbséget a kakaókivonatot és a placebót fogyasztó csoportok között. A napi multivitaminhasználat azonban összefüggésbe hozható volt a jobb kognícióval, a végrehajtó funkciókkal és az epizodikus memóriával. A legnagyobb előny azon mintegy 200 ember körében mutatkozott, akiknek a vizsgálat kezdetén már volt valamilyen szívbetegségük.

Nagyobb, hosszabb és változatosabb vizsgálatokra van szükség (a szerzők megjegyezték, hogy a résztvevőknek csak 11%-a volt színesbőrű), hogy ezeket az eredményeket megerősítsék. Ráadásul a tablettákat szedők önbevallásukkal jelezték, hogy követték-e a táplálékkiegészítő tervet vagy sem; egyesek füllenthettek, amikor azt mondták, hogy minden nap eszükbe jutott.

Mégis, ez egy olyan tudásanyag, amely kiegészíti a korábbi adatokat a mikrotápanyagok agyi egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Rendkívül nehéz azonban univerzális ajánlásokat tenni a kiegészítőkre vonatkozóan minden idősebb felnőtt számára, különösen mivel azok valószínűleg csak azok számára hasznosak, akiknek vitamin- vagy ásványianyag-hiányuk van.

Az alábbi tanulmány azt sugallja, hogy a napi multivitamin, de nem a kakaókivonat-kiegészítő segíthet az idősebb felnőttek agyának fellendítésében az öregedés során; éppen akkor, amikor a kognitív hanyatlás általában megkezdődik. További kutatásokra van szükség azonban annak bizonyítására, hogy a kiegészítők valóban több felnőtt számára előnyösek (és nem pénzkidobás), de van néhány dolog, amiről biztosan tudjuk, hogy segíthet abban, hogy az agyunk fiatalabb legyen a biológiai életkorunknál:

  • Fogyasszunk több antioxidánsban gazdag élelmiszert a MIND diéta részeként
  • Heti háromszor vagy többször cseréljük fel a növényi alapú fehérjét állati fehérjére
  • Tornázzunk rendszeresen
  • Szánjunk időt a társasági életre és egy hobbira
  • Meditáljunk naponta 12 percet
  • Törekedjünk arra, hogy éjszakánként 7-9 órát aludjunk
  • Keressünk olyan öngondoskodási stratégiákat, amelyek segíthetnek a stressz enyhítésében.

Ha úgy érezzük, hogy az öregedési játéktervünk részét képezi egy tabletta, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt bármilyen új kiegészítőt vagy gyógyszert kezdenénk szedni.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock