Fehér paplan alatt alvó macska

A memória megduplázódásával jár, ha ezt halljuk alvás közben

A memóriát és az alvást is javíthatják.

Az alvás közben lejátszott hangok javíthatják a memóriát, és még az alvásra is jótékony hatással lehetnek, feltéve, ha hangok szinkronban vannak az agy természetes rezgéseivel, derül ki egy kutatásból.

A vizsgálat során 11 embernek korábban adott szavak listáját sorolták fel, melyeket meg kellett jegyezniük. Később, alvásuk során „rózsaszín zajt” játszottak le. Ez olyan, mint egy gyengéd zúgás, amely fel-alá megy, a tengerparti hullámok csobogásához hasonlóan.

A kutatók az agy elektromos aktivitását mérve szinkronizálták a hangokat az emberek agyhullámaival. A szinkronizálás során a kísérleti személyek jobban, majdnem kétszer annyi szóra emlékeztek a korábban megtanult szavak listájából.

Ha azonban a hangok nem voltak szinkronban, a hatás nem volt megfigyelhető.

„A szépség abban rejlik, hogy a hallási stimulációt alacsony intenzitással lehet egyszerűen alkalmazni – ez a megközelítés praktikus és etikus, ha például az elektromos stimulációval hasonlítjuk össze –, és ezért egyszerű eszközt jelent a klinikai beállítások számára az alvási ritmusok javítására”

– mondta el Dr. Jan Born, a tanulmány vezetője.

A kutatók szerint a hangok szinkronban tartása is segíthet az elalvásban. A vizsgálat során megfigyelték, hogy az alvással kapcsolatos agyhullámok erősebbek voltak, amikor a hangok szinkronban voltak.

Born elmondása szerint „...akár más, nyilvánvaló funkcionális jelentőséggel bíró agyi ritmusok – például az ébrenlét során fellépő, a figyelem szabályozásában szerepet játszó ritmusok – fokozására is felhasználható lenne.”

Az otthoni kísérletező számára azonban az a probléma, hogy a hangoknak szinkronban kell lenniük.

„Fontos, hogy a hangstimuláció csak akkor hatékony, ha a hangok szinkronban vannak a mély alvás alatt zajló lassú oszcillációs ritmussal. A hangingereket mindig akkor mutattuk be, amikor a lassú oszcilláció „felfelé irányuló állapota” közeledett, és így sikerült erősíteni a lassú oszcillációt, amely nagyobb amplitúdót mutatott és hosszabb ideig jelentkezett”

– fogalmazott a tanulmány vezetője.

(PsyBlog)

Nyitókép: Unsplash