Jógázás.

Beyoncé is erre esküszik – ez manapság a legmenőbb jógatípus

A vinyasa flow jóga az egyik legnépszerűbb jógatípus a modern világban, olyannyira, hogy még Beyoncé is rajong érte. Na de mit is kell pontosan tudni erről a szabadidős tevékenységről?


Angie Tiwari, jógaoktató szerint a vinyasa szanszkrit nyelven („vi") letennit és elhelyeznit („nyasa") jelent. A gyakorlat során egyik pózból a másikba lépsz egy olyan stílusban, amely eredetileg az Ashtanga jógából származik.

A gyakorlatsort először egy Sri Krishnamacharya nevű jógi tette népszerűvé, és mára rengeteg tanulmány támasztja alá a Vinyasa testre és az elmére vonatkozó pozitív hatásait.

Ez is érdekelhet: Így tisztítsd meg természetes tisztítószerrel a jógamatracodat

A Vinyasa dinamikusabb és energikusabb a pihentető yin gyakorlatokhoz képest, de nem olyan erős, mint az Ashtanga

– mondja Tivari.

A Vinyasa kevesebb szabályt is tartalmaz, mivel ez a típus a flow-ról szól. Sőt a szakértők szerint a vinyasa ideális lehet a kezdők számára.

A Vinyasa flow jógának komoly testi előnyei vannak. Egy 2021-es tanulmány szerint sokaknál egyetlen gyakorlás csökkentette a koleszterinszintet és az artériák merevségét, míg egy másik, az Oaklandi Egyetemről származó tanulmány szerint a fittségi szint és az izomerő is nőtt, nem beszélve arról, hogy a stresszhormon kortizol szintje is csökkent nyolc hét gyakorlás után.

Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy az önelfogadás és a másokkal való kapcsolatok nagymértékben javultak a nyolchetes kurzus után, a Brown Egyetem kutatása pedig azt találta, hogy a jóga 23%-kal javította a hangulatot.

Forrás: Marie Claire UK

Kép: Shutterstock