Nők és férfiak csoportosan jógáznak

A jóga az ideális gyakorlat a hosszú távú fogyáshoz?

Egy új tanulmány azt vizsgálja, hogyan segíthet a jóga az embereknek megtartani a súlyukat.

Egy új tanulmány szerint a jóga életképes módja a hosszú távú fogyás fenntartásához szükséges fizikai és kognitív képességek javításának. Úgy tűnik, hogy a jóga a stressz csökkentése, a tudatosság növelése és a stressztűrés növelése révén jótékonyan hat a hosszú távú fogyásra. A tanulmány szerint a jóga virtuális gyakorlása ugyanolyan előnyös, mint a személyes órákon való részvétel.

A PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a jóga még akkor is életképes módja a hosszú távú fogyás fenntartásához szükséges fizikai és kognitív képességek javításának, ha nincs meg benne az a fizikai intenzitás, amely gyakran a kalóriaégető edzések középpontjában áll, írja a Psychology Today.

Jessica Unicke, a Brown Egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője azután bukkant az ötletre, hogy saját bőrén tapasztalta a jóga előnyeit.

„Teniszező vagyok, és a jóga segítségével szerettem volna növelni a rugalmasságomat és az erőmet. Azonban minél többet jógáztam, annál inkább észrevettem, hogy mennyire ellazultnak érzem magam minden óra után, és hogy jobban odafigyelek arra, hogyan érzem magam a nap folyamán. Fogyókúrázóként ez felkeltette az érdeklődésemet a jóga szerepe iránt a fogyni vágyó egyének számára. Meglepő módon, amikor áttekintettem a szakirodalmat ezen a területen, nem volt olyan korábbi tanulmány, amely a jóga és a fogyás együttes hatását vizsgálta volna”

– mondta Unicke.

Ennek további feltárására Unicke és csapata 60 elhízott vagy túlsúlyos nőt toborzott, akik először egy három hónapos viselkedéses súlycsökkentő programban vettek részt, amely diétás és mozgásos célokat tartalmazott. Ezután a kutatók véletlenszerűen két csoport egyikébe sorolták a nőket. Az egyik csoport 12 héten át kulináris tanfolyamokon és táplálkozási oktatáson, míg a másik csapat egy 12 hetes jógakurzuson (heti két alkalommal tartott órákkal) vett részt.

A kutatók ezután összehasonlították a két csoportot a fogyás/gyarapodás, az észlelt stressz, a tudatosság és a stressztűrés mérései alapján, valamint azt is nyomon követték, hogy a résztvevők mennyire élvezték a programokat és mennyire voltak elégedettek velük.

„A résztvevők arról számoltak be, hogy élvezték a jógaprogramot, nagyon elégedettek voltak velel és örültek, hogy jógázni osztották be őket”

– fogalmazott Unicke.

Az előzetes adatok arra utalnak, hogy azoknál a személyeknél, akik a 12 hetes fogyókúrás program során jelentős mennyiségű súlyt veszítettek (a kezdeti testsúly több mint 5 százalékát veszítették el), a jógacsoportban résztvevők további 3,5 százalékot veszítettek testsúlyukból, és nagyobb javulást értek el a pszichológiai mérésekben, mint a táplálkozási oktatócsoportban résztvevők.

A szerzők úgy vélték, hogy a jóga a fizikai előnyökön túl olyan gondolkodásmódra neveli az embereket, amely megkönnyíti számukra, hogy végig kövessék fogyókúrás céljaikat. A jóga a következő módokon képes a hosszú távú fogyás javára válni:

  • A stressz csökkentése. Korábbi kutatások azt mutatják, hogy a stressz magasabb szintje összefügg a magasabb testtömeggel és az egészségtelenebb étkezési magatartással.
  • A tudatosság növelése. Gyakori, hogy az egyének az érzelmekre (pl. unalom, stressz, düh stb.) reagálva esznek ész nélkül, ahelyett, hogy akkor ennének, amikor éhesek. A gyakori érzelmi vagy ész nélküli evés kevesebb fogyáshoz vezethet. Mivel a jóga növeli a tudatosságot, csökkenti az egyén automatikus válaszreakcióját az evésre, amikor nyugtalanító érzelmekkel szembesül.
  • Növeli a szorongástűrő képességet. A distressz-tűrőbb válás, azaz a negatív érzelmi vagy fizikai állapotok elviselésére való képesség növelése javíthatja a sóvárgásnak vagy a táplálkozási kísértéseknek való ellenállás képességét, és kevesebb diétás kihagyáshoz vezethet.

Unicke arra bátorítja azokat az egyéneket, akik lefogytak, és meg akarják tartani a súlyukat, hogy próbálják ki a jógát. Ráadásul, tanulmányuk szerint a jóga virtuális gyakorlása ugyanolyan előnyös, mint a személyes órákon való részvétel, így otthonról is könnyen végezhetjük ezt a mozgásformát.

Nyitókép: Shutterstock / fizkes