Nő jógázás közben hátulról fotózva

Ezek a legjobb jógapózok, ha minél hajlékonyabb szeretnél lenni!

A jóga a fizikai aktivitás gyengéd, de annál hasznosabb formája, amely növelheti a rugalmasságot, az izomzatot, és a légzésünk is tudatosabb lehet. Ha pedig kifejezetten a hajlékonyságra vagy kíváncsi érdemes ezekkel a pózokkal próbálkoznod!


Ha te is kíváncsi vagy arra, hogy melyek a legjobb jógapózok a hajlékonyság érdekében, akkor tudd: több százféle jóga létezik, és mindegyik segíthet hajlékonyabbá válni. A vinyasa jógától az ashtanga jógáig minden formája számtalan mentális és fizikai egészségügyi előnyt biztosít.

Ám a jóga egyik legnagyobb előnye kétségkívül a rugalmasság. A Frontiers in Public Health 2021-es tanulmányában azt találták, hogy mindössze tíz jógagyakorlat elég volt ahhoz, hogy javuljon a nők hajlékonysága két klasszikus tesztben. Sőt, a kutatók szerint már heti egy jógaóra is elegendő a jelentős javuláshoz.

Sőt, a krónikus fájdalomban szenvedő embereken végzett vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy a jóga pozitív hatással lehet az alacsony fokú hátfájásra, az ízületi gyulladásra, a fibromyalgiára és a nyaki fájdalomra. A hátfájás esetében az eredmények pedig különösen szembetűnőek.

De térjünk vissza a hajlékonyságra. Bár sokan szeretnék, ha rugalmasabbak lennének, kérdéses, hogy valóban hasznos-e, ha minél jobban meg tudjuk nyújtani az izmainkat. Érthető, hogy a kisebb rugalmasságtól merevebbnek érezzük magunkat, de ez azt is jelenti, hogy a testünk ennyire képes. Ha a végtagjainkkal a számunkra természetes tartományon kívül nyújtózunk, fennállhat a sérülés veszélye.

Ekkor érdemes segítségül hívni a jógát, hogy a lehető legkíméletesebben készítsük fel magunkat.

Nagyon sokféle nyújtás és hajlékonysági tréning létezik, de a statikus nyújtások a legjobbak a hajlékonyság jelentős javítására. Ezek azok a típusú mozgások, amelyekkel egy hagyományos jógaórán találkozhatunk.

De melyek a legjobb gyakorlatok? Mutatjuk!

Csuka

A csuka egyfajta inverzió. Ennek rengeteg különböző változata van, és mind állva kezdődik. Kezdők számára magában foglalhatja azt is, hogy lefelé nyúlva megérinti a padlót, haladó jógások számára pedig egészen a kézenállásig lehet vinni.

Híd

A hídpóz egy örök klasszikus, ami remek alapja lehet egy nyújtásnak.

 Akárcsak egy palacsinta!

A palacsinta nyújtást ülő helyzetben, a lábat átkarolva kell végezni. A cél az, hogy előre nyúljunk, hogy a hasunk pedig közel legyen a talajhoz.

IDE kattintva pedig még több pózt találhatsz!