Justin Bieber

Bárki szenvedhet a Justin Bieber arcát lebénító betegségben, aki volt bárányhimlős

Justin Biebernek le kell mondania betervezett koncertjeit, ugyanis egy vírusfertőzés bénította meg a fél arcát. A betegséget Ramsay Hunt-szindrómának hívják és egy nagyon ritka kórról van szó. Alábbi cikkünkben összeszedtük mindazt, amit tudni érdemes az esetről és arról, hogy kiket érint.


A világhírű énekes egy Instagram-videóban osztotta meg követőivel, hogy betegsége miatt lebénult a fél arca, vagyis az egyik szeme nem pislog és a fél szája nem hajlik mosolyra. Ez a megbetegedés ugyanabból a vírusból származik, amely a bárányhimlőt is okozza. A himlő leküzdése után a vírus évtizedekig szunnyadhat a szervezetben.

Míg nyugalmi állapotban van, addig nem okoz semmilyen tünetet az emberekben, ellenben bizonyos kiváltó okok miatt — például koronavírustól, legyengült immunrendszertől vagy stressztől— újra felszínre kerülhet. Ilyenkor általában a gerinc mentén jelentkeznek fájdalmas kiütések és hólyagok, melyet övsömörnek neveznek.

Van azonban néhány rendhagyó eset, amikor az újraaktiválódás a fejben található arcidegnél megy végbe. Ilyenkor kerül szóba a Ramsay Hunt-szindróma, melyet először 1907-ben jegyzett fel a névadó orvos. Évente 100 ezer emberből öt érintett a témában, viszont mindenki potenciálisan megfertőződhet, aki már volt bárányhimlős.

Milyen tünetei lehetnek?

Az arcideg az útjának egy részén a hallásban és az egyensúlyban szerepet játszó területen halad át, ezért némelyik beteg hallásproblémákkal küzd, például fülzúgással, esetleg egyensúlyvesztéssel. Az arcideg bénulása a leggyakoribb tünet, viszont a hatások esetenként eltérhetnek. A fülön és akörül fájdalmas kiütések jelenhetnek meg a lebénult oldalon, emellett az egyik legsúlyosabb szövődmény általában a szem szaruhártyájának károsodása.

Erre azért kerül sor, mivel a szemhéj nem mozdul magától, így a szerv nem kenődik megfelelő rendszerességgel. Emellett az arcideg a könnymirigyet is ellátja, amely szintén megbénulhat. A kezeléshez általában gyógyszereket, szteroidokat és fájdalomcsillapítókat alkalmaznak, a gyógyulási folyamat mihamarabbi — a tünetek jelentkezése utáni három napon belül — elkezdése pedig 70 százalékos valószínűséggel jelent teljes gyógyulást.

Amennyiben az orvosi ellátás nem kezdődik meg ebben az időintervallumban, akkor a gyógyulás esélye 50 százalékra csökken.

Nyitókép: Getty

Forrás: ScienceAlert