piros díszekkel dekorált karácsonyfa

Tíz karácsonyi érdekesség, amit még biztosan nem hallottál

Mindannyian jól tudjuk, hogy a karácsony többről szól, mint az ajándékozás, vendéglátás és a Reszkessetek, betörők nézése a családdal. Rengeteg történelmi, kulturális és vallási vonatkozása van, a következőekben pár olyan érdekességet fogunk felsorolni, amiket talán soha nem is hallottál az ünnepről.


1. Albert herceg szerepe a karácsonyfa elterjedésében

A faállítás és -díszítés hagyománya sokkal régebbre nyúlik vissza, azonban amikor a német herceg meglepte feleségét, Viktória királynőt egy feldíszítésre váró örökzölddel, akkor új lendületet adott ennek a szokásnak. Az Illustrated London News 1848-as számában jelent meg a párról és gyermekeikről egy színes rajz a fával együtt, ezzel pedig médiaszenzációt váltottak ki, és innentől mindenki fenyőfát akart díszíteni az országban.

2. A Coca-Colanak köszönhető a Mikulás mostani kinézete

Coca-Cola Mikul\u00e1s rekl\u00e1m

Fotó: Instagram/lidz81

A reklámjaik előtt a gyerekekben sokkal inkább egy rémisztő kép élt a Télapóról, aki esténként betör a házukba. Az italgyártó 1931-ben bérelt fel egy illusztrátort, aki piros-fehér ruhával, nagy pocakkal és bozontos, fehér szakállal látta el mindenki kedvenc ajándékozóját, ami be is égett a köztudatba.

3. A karácsonyi koszorúk jelentése

Vallási szimbólumként kezdték el használni: maga a koszorú Krisztus töviskoronáját szimbolizálta, a rajta elhelyezett piros bogyók pedig a keresztfán ontott vérét jelképezték. Napjainkra már kevés olyan család van, aki a kezdeti jelentéstartalom miatt díszít koszorút, sokkal inkább dekorációs elem a legtöbb házban.

4. Rudolf eredetileg egy reklámfogás volt

Rudolf \u00e9s a Mikul\u00e1s

Fotó: Instagram/lidz81

1939-ben a Montgomery Ward áruház felbérelt egy szövegírót, hogy találjon ki egy ünnepi történetet, amivel a kereskedést hirdethetik a karácsonyi szezonban. A Rudolf, a rénszarvas 1964-ben készült el, ezzel pedig egy új karakterrel gazdagodott Mikulás családja.

5. A karácsony megünneplése egy időben illegális volt

1659 és 1681 közözz a gyarmatokon tilos volt vidámnak lenni az ünnep miatt, mi több, pénzbírságban részesült az, akit valamilyen formában ünneplésen kaptak. Annyira nem volt akkoriban jelentősége, hogy a karácsonyt csaknem egy újabb évszázadig nem nyilvánították ünneppé.

6. A telepesek készítették az első tojáslikőrt

toj\u00e1slik\u0151r

Fotó: Instagram/lory__lifestyle

Angolul eggnognak nevezik ezt a mára világszinten elhíresült krémes likőrt, a nog szó pedig a grogból származik, vagyis a rummal készült italból. Íze kicsit sem hasonlított akkoriban a ma ismert verzióhoz, de kétségtelenül nekik köszönhető kedvenc karácsonyi frissítőnk.

7. A Mikulásnak külön postai irányítószáma van

Szülők ezreit aggodalommal tölti el a gondolat, hogyan magyarázzák el gyermekeiknek, mi történt a Télapónak feladott leveleikkel. A kanadai posta néhány dolgozója elindított egy programot, amely során visszaírnak a levelet feladó kicsiknek, ezzel szerezve nekik örömet az ünnepekre. A vállalkozás odáig nőtte ki magát, hogy egy saját irányítószámot kellett adni a Mikulás levéltárának.

8. Rengeteg az elküldött csomag a karácsonyi szezonban

Az amerikai posta 2019-es adatai szerint a decemberi hajtás alatt 910 millió csomagot kézbesítettek a közel 15 milliárd postai küldemény mellett. Ebbe beletartoznak a szeretteinknek feladott ajándékok, képeslapok és levelek, valamint a Mikulásnak kézbesített küldemények is.

9. Jingle Bells az űrből

1965 karácsonya előtt két űrhajós a jelentésében azt közölte a földi irányítással, hogy egy azonosítatlan repülő tárgyat láttak belépni a Föld légkörébe, ami északról dél felé halad a sarki pályán. A hangulat fokozódni kezdett az irányító központban, mire a két űrhajós szájharmonika és száncsengő kíséretében énekelni kezdte az ismert karácsonyi dalt, a Jingle Bellst.

10. A karácsonyi boát egyszer betiltották

A megszokott díszt 1610-ben találták fel Németországban, és kezdetben valódi ezüstből fonták őket, így közel sem volt olcsó hatása egyiknek sem. Az Egyesült Államok kormánya egy időben betiltotta a használatát és az árusítását, mivel akkoriban mérgező ólmot tartalmazott. Mostanra már csak műanyagból gyártják, de a gyermekektől és a háziállatoktól érdemes távol tartani, nehogy megfulladjanak tőle.Nyitókép: Unsplash/Tessa Rampersad