Karácsonyi vacsorát megülő emberek az asztal körül

Ezt nem hajlandóak az orvosok megtenni az ünnepek alatt

Az ünnepi időszak sokak számára rendkívül zsúfolt. Kevesebbet alszunk, mint általában szoktunk, többet utazunk és több társasági eseményen veszünk részt esetleg. Így nem meglepő, hogy kimerülten és stresszesen vágunk neki az új évnek.

A fent felsoroltak jelentősen megzavarhatják a cirkadián ritmusunkat, a testünk működését minden nap fenntartó biológiai folyamatokat, amely növelheti a légúti fertőzés, például a COVID és az influenza megbetegedésének kockázatát, és mentálisan rosszul érezhetjük magunkat tőle.

A HuffPost orvosokat kérdezett arról, mit tesznek, hogy megbirkózzanak az ünnepi forgataggal. Íme azok a szokások, amit a jóllétük érdekében semmiképpen sem hajlandóak betartani:

Társasági eseményeken való folyamatos részvétel

Dr. Benedict Ifedi, a délkelet-texasi Memorial Hermann Medical Group orvosa igyekszik nem túlzásba vinni a szociális tevékenységeket az ünnepek idején. Egy nemrég végzett felmérés szerint az amerikaiak idén átlagosan öt ünnepi összejövetelen terveznek részt venni, és az emberek túlnyomó többsége arra számít, hogy elfoglaltabb lesz, mint az elmúlt években volt.

Ifedi korábban maga is túl sok ünnepi összejövetelen vett részt, és úgy tért vissza a munkába az ünnepek után, hogy sokkal kimerültebbnek érezte magát, mint a szabadsága előtt.

Most azon dolgozik, hogy könnyebben tudjon nemet mondani, és igyekszik megtalálni az egyensúlyt a pihenés és a barátokkal és a családdal való időtöltés között. Ez segít neki feltöltődni és hatékony munkát végezni, anélkül, hogy kiégne.

Ifedi az olyan összejöveteleket helyezi előtérbe, amelyek feltöltik és energiával töltik fel, szemben azokkal, amiket kimerítőnek érezhet. Szerinte minőségben, és nem mennyiségben érdemes gondolkodni.

Fizikai aktivitás elhanyagolása

Dr. Eric K. Holder, a Yale Medicine fizikogyógyásza az ünnepek alatt is végez valamilyen testmozgást. Az órákon át tartó ülés a vér felgyülemlését okozhatja a szervezetben, így növelve a vérrögök kialakulásának kockázatát, hát- és gerincfájdalmat válthat ki, és ronthatja a vércukorszint szabályozását.

A rendszeres testmozgásnak köztudottan számos előnye van, többek között védi a szív- és tüdőfunkciókat, javítja a hangulatunkat és az alvás minőségét.

Nincs azzal baj, ha az ünnepek alatt nem mozgunk annyit, amennyit általában szoktunk, ez nem befolyásolja az általános fittséget, sőt, még jól is jöhet némi pihenő. Azonban a mozgás teljes beszüntetése nem jó ötlet. Iktassunk be akár 10 perces gyors sétákat, jógagyakorlatokat a napunkba.

Utazás maszk nélkül 

Dr. Malathi Srinivasan, a Stanford Medicine klinikai orvosprofesszora nem utazik maszk nélkül, mivel egyrészt nem akarja kockáztatni, hogy megbetegszik, de ami még fontosabb szerinte, az az, hogy nem akarja megbetegíteni az idősebb rokonokat.

Családjával KN95-ös szájmaszkokat használ, mivel azok bizonyítottan csökkentik a felső légúti utazási fertőzések kockázatát közösségi környezetben.

Hagyni, hogy legyűrjön a stressz

Az ünnepek eleve stresszesek lehetnek, ezért Dr. Majid Basit, a délkelet-texasi Memorial Hermann Medical Group kardiológusa szerint kulcsfontosságú, hogy önmagunkat helyezzük előtérbe.

A túl sok stressz megemelheti a vérnyomást, és bizonyos esetekben szabálytalan szívritmust válthat ki, így jelentősen megnövelheti a szívroham és a sztrók kockázatát az Amerikai Szív Szövetség (AHA) szerint.

Bár nem lehet teljesen kikerülni a stresszt kiváltó okokat, különösen az évnek ebben az időszakában, de a kezelése kulcsfontosságú. Ezt sokaknak érdemes tudatosítania, és akár ütemtervet készíteni, amely segíthet annak felismerésében, hogy mi az, ami idegesít minket, és az ennek való kitettség korlátozása.

Nyitókép: Shutterstock