Kutya karácsonyi dekorációk között

A kutya is stresszes a karácsonytól? Így kezeljük!

Az ünnepi őrület nemcsak minket, hanem kedvenc négylábúinkat is kikészítheti. Íme néhány tipp, hogyan segítsünk nekik a nagy izgalmak közepette.

Az ünnepi nyüzsgés stresszt és szorongást okozhat a házi kedvencekben, különösen, ha sok vendég vagy új emberek jelennek meg egymás után. Az American Kennel Club szerint az ismeretlen emberek, a hangos zajok és az új környezet félelemmel kapcsolatos szorongást okozhatnak a kutyákban.

A kutyák szorongást tapasztalhatnak attól is, hogy elszakadnak családtagjaiktól, egyedül maradnak, vagy új otthonba költöznek. Ezt jó észben tartani, ha karaácsonykor elutazni készülünk vagy egy új kisállat örökbefogadásán gondolkodunk.

„Normális, hogy az évnek ebben a szakaszában változásra számíthatunk kutyáink vagy macskáink viselkedésében. Fontos, hogy felismerjük a szorongás néhány jelét, hogy tegyünk ellene"

– mondja Dr. Jose Arce, az Amerikai Állatorvosok Szövetségének elnöke.

Ahogy az ünnepi szezon javában tart, a szakértők szerint érdemes odafigyelni és néhány tanácsot megfogadni az állatok nyugalmának megőrzése érdekében.

A zihálás, siető lépegetés, agresszió, túlzott ugatás, nyáladzás, pusztítás és balesetek mind a szorongás jelei lehetnek a kutyáknál, ahogy a nyugtalanság és a nem szokásos napirend szerinti étkezés is erre utalhat.

Érdemes odafigyelni házi kedvencünk testbeszédére is – például ha egy kutya hátrahúzza a fülét vagy megmutatja a szeme fehérjét – szintén félelmet jelezhet.

A CNN-nek nyilatkozó állatorvosok és állatviselkedés-kutatók szerint ez a viselkedésideiglenes, de hosszabb távú probléma is lehet, amellyel állatorvoshoz kell fordulni.

A szakértők szerint a stressz egyes jeleit az állattartók gyakran félreértelmezik, izgalomnak vagy örömnek vélik. Rosie Bescoby, klinikai állatviselkedés-szakértő és a United Kingdom's Association of Pet Behaviour Counsellors szóvivője szerint a kutyák ragaszkodóak lehetnek, amikor szoronganak, gazdáik közelében maradhatnak, vagy akár az új emberekhez is megpróbálhatnak közel kerülni, hogy kizavarják őket.

A hiperaktivitás is jelezheti, ha egy állat stresszes, melyet szintén könnyen félreértelmezhetünk azzal a magyarázattal, hogy kedvencünk egyszerűen csak jól érzi magát. Amit ilyenkor tehetünk, hogy biztonságos helyet nyújtunk kutyánknak, gondoskodunk arról, hogy olyan kukcója legyen, ahol megpihenhet, ha elege van a sok vendégből.

Dr. Jose Arce azt javasolja, hogy az ünnepi bulik idején biztosítsunk egy csendes szobát kutyánk számára, és hagyjuk bekapcsolva a tévét, amely megnyugtató fehér zajként működik. Emellett rendszeresen nézzünk be hozzá, ez is sokat segít a stressz enyhítésében.

Rutin

Az állatorvosok azt is javasolják, hogy az ünnepek alatt is tartsuk a rutint, mert a kutyák a megszokások hívei. Ne mozdítsuk el a kedvenc foteljét vagy bármilyen bútorát, mert „nem fér el a karácsonyfa máshol" – ezek a változások befolyásolhatják a kutya biztonságáról alkotott képét.

Fontos az is, hogy a szokásos módon és időben sétáltassuk meg az ebet karácsonykor és más ünnepeken is, ahogy az étkezési rutint is tartsuk lehetőleg (nemcsak időben, hanem az ételt illetően is).

Gyógyszer

A gyógyszeres kezelés segíthet, de erről mindenképpen kérdezzük meg az állatorvost. A hosszan tartó szorongás esetében édemes erről beszélni vele, a vényköteles szorongásoldó gyógyszerek segíthetnek, különösen utazáskor. Fontos észben tartani azonban, hogy nincs két egyforma kutya, ezért az állatorvos utasításait kövessük.

A szakértők szerint a feromonokat tartalmazó termékek és a CBD olaj is segíthet megnyugtatni az állatokat, de itt is az elsődleges szabály az, hogy konzultáljunk az állatorvossal, mielőtt bármit is adnánk kedvencünknek.

Nyitókép: Unsplash / Jakob Owens