Fáradt nő fekszik a kanapén, mellette karácsonyfa és ajándékok

A karácsonyi kiégés létező jelenség, így tegyél ellene

Bár csak néhány napos, sokan hetekkel vagy akár hónapokkal előtte elkezdenek készülni a karácsonyra. De bármennyire is élvezetesek a családi és baráti partik, sokan üresség érzést tapasztalnak az ünnepek elmúltával. Ez a sokakat érintő, ünnepi kiégés jelensége.


A rövid, de annál eseménydúsabb ünnepi szezonban sokan számos stresszornak vannak kitéve, az ajándékokért való sorban állástól kezdve a pénzköltés miatti aggódáson át a családi ünnepléssel együttjáró stresszig. A stresszorokat érzékelve, agynk azonnal beindítja a többek között az „üss vagy fuss” reakciójáért felelős szimpatikus idegrendszert, hogy felkészítse a szervezetet az ébrenmaradásra és a stresszes helyzetek átvészelésére.

A szimpatikus idegrendszer aktiválódávásal a szervezet adrenalint termel és keményebben kezd dolgozni – több vért pumpál a szív, a tüdő növeli a levegőfelvételt, a látás és a hallás pedig javul. Ezek a változásokat fogjuk észrevenni, hogy izzadtabbnak érezhetjük magunkat vagy lüktethet a mellkasunk.

Mivel az ünnepek alatt ismételten jelentkeznek ezek a stresszorok, ez tartós változásokat okozhat az ehhez a stresszválaszhoz kapcsolódó testrendszerekben, és akár kiégést is eredményezhet. A folyamatos vagy ismétlődő stresszhatás a szimpatikus idegrendszert hajlamosabbá teheti az aktiválódásra, és tompíthatja a paraszimpatikus idegrendszer hatását, amely a stresszreakciók kiegyensúlyozásában segít a szervezetnek.

Emellett az energiaszint szabályozásához elengedhetetlen hormon, a kortizol fokozott termelődése alvási nehézséget, ok nélkül ingerültséget, vagy túlságos izgatottságot okozhat.

Ha a kortizol-aktiváció túl sokáig tart, a szervezet alacsonyabb napi kortizolszintet kezdhet el termelni, amitől kimerültnek érezhetjük magunkat. Emellett a szimpatikus idegrendszer állandó aktiválása gátolja a szervezet azon képességét, hogy a stresszből regenerálódjon és egész nap energikusnak érezzük magunkat, ez pedig hozzájárul az ünnepi kiégés érzéséhez.

Íme néhány tipp a regenerálódáshoz, ha minket is elért az ünnepek alatti kiégés.

1. Emlékek felidézése

Az egyik jó módszere annak, hogy a stressz negatív hatását csökkentsük, a pozitív érzelmek meg-és újraélése. A visszaemlékezés nemcsak ebben segíthet, hanem abban is, hogy új perspektívából lássunk rá a tapasztalatokra.

Akár egyedül, akár többed magunkkal tesszük, emlékezzünk vissza a jó emlékekre és időkre bizonyos eszközök, például fényképek segítségével. Beszélgessünk ezekről a családtagjainkkal és barátainkkal. Ha egyedül vagyunk, csukjuk be a szemünket és gondoljuk végig az emlékeinket, vagy írjuk le azokat. Minél több erőfeszítést fektetünk ebbe a tevékenységbe, annál jobb hatást érhetünk el.

Ha megpróbáljuk újra átélni az ünnepek alatt átélt pozitív érzelmeket, az segít emlékeztetni a testünket is a jó élményekre.

2. Zenehallgatás

Sokak számára nehéz az ellazulás, a kikapcsolás vagy az alvás az ünnepi időszakban. Érdemes (több) zenét hallgatni, főleg lefekvés előtt. A zene bizonyítottan csökkenti a stresszt, ami pedig segít a kiégés tüneteinek az enyhítésében.

Mindegy, milyen típusú zenét hallgatunk, a lényeg, hogy nekünk tetsszen, ha pedig tudunk, táncoljunk is, ez is segít az ellazulásban.

3. Várni egy pozitív eseményre

A következő héten lefekvés előtt próbáljunk meg élénken elképzelni négy pozitív eseményt, ami másnap megtörténhet velünk. Ezek lehetnek a legegyszerűbb dolgok is, például hogy üzenetet kapunk egy számunkra fontos személytől, elmegyünk sétálni, vagy találkozunk valakivel.

Próbáljuk meg minden érzékszervünket használni, amikor elképzeljük ezeket a pozitív eseményeket, majd feküdjünk le. Ez a technika segít a nyugodt alvásban, utóbbi pedig fontos ahhoz, hogy az ünnepi szezon után újraépítsük az összes kimerült erőforrásunkat, és magunk mögött hagyjuk a kiégést.

(Conversation)

Nyitókép: Shutterstock