egy nő hátradől nyugodtan a kanapén

Kiégés ellen: 4 trükk, amivel beiktathatsz egy kis mentális szünetet

Mindannyiunknak szüksége van olyan tevékenységekre, amelyekkel kicsit el tudjuk terelni a gondolatainkat a munkáról, a kapcsolatokról, az egészségről vagy a mindent felemésztő érzelmekről.


Manapság a „kiégés" és a „stressz" kifejezéseket gyakorlatilag olyan gyakran hallani, mint a „szia" szót. Egy olyan világban, amely elfoglalt, kihívásokkal teli, és ennyire összetett, nem meglepő, hogy néha nem érezzük jól magunkat. De egy, a YouGov által végzett közelmúltbeli kutatásból kiderült, hogy az emberek 74%-a érezte már magát annyira stresszesnek, túlterheltnek hogy képtelen volt megbirkózni vele.

Bár gyors megoldás nincs, vannak olyan apró változtatások, amelyeket a mindennapi rutinunkban építve segíthetjük a pihenést és a kikapcsolódást, és egy kis mentális egészségügyi szünetet eszközölhetünk magunknak.

A mentális egészségügyi szünet egy olyan − fizikai és érzelmi − tér, amely lehetővé teszi, hogy visszalépj a szokásos rutinjaidtól, kötelezettségeidtől és felelősségeidtől, és a mentális jóléted helyreállítására koncentrálj. A lényeg, hogy megtaláld azt a tevékenységet, ami neked segít kikapcsolódni.

A mentális egészséget szolgáló szünetek különösen hasznosak azok számára, akik otthonról dolgoznak, ahol a munka és a pihenés közötti határok egyre inkább elmosódnak.

​Milyen hosszúnak kell lennie egy mentális egészségügyi szünetnek?

Bár mindannyian szívesen elutaznánk egy hétre napfényesebb tájakra, a mentális egészségügyi szüneteknek nem feltétlenül kell hosszú időtávlatokat jelenteniük. Valójában a kicsi és gyakori pihenés a kulcs. Ha akár 10 percet is szakítasz a napi programodból arra, hogy meditálj, sétálj, meghallgass egy podcastot vagy kitakarítsd a szobádat, az már elég lehet ahhoz, hogy egy kis fizikai és érzelmi teret biztosíts magadnak.

​Milyen előnyei vannak a mentális egészségügyi szünetnek?

arcmaszkos mosolyg\u00f3 n\u0151 narancsl\u00e9vel a kez\u00e9ben feh\u00e9r f\u00fcrd\u0151k\u00f6penyben

A mentális egészségügyi szünetek előnyei azonban túlmutatnak a pihenésen − valójában produktívabbá tehetnek. A National Library of Medicine nemrégiben végzett tanulmánya szerint a nap folyamán tartott mikroszünetek mind a közérzetet, mind a teljesítményt javítják. A mentális egészségügyi szünetek a személyes kapcsolatok és az érzelmi ellenálló képességed javítását is elősegíthetik.

Itt egy sor egyszerű tevékenység, amelyekkel kimozdíthatod kicsit az elmédet a „bekapcsolt" üzemmódból a boldog nyugalom terébe.

​1. Lazítsd el az állkapcsod!

Gyors és egyszerű ez a gyakorlat, amelyet bárhol elvégezhetsz − az íróasztalodnál, a vonaton, egyik helyről a másikra sétálva. Először is, oldd fel az állkapcsodat, engedd le a szemöldököd, és engedd le a válladat. Koncentrálj a légzésedre, miközben négy számolás alatt mélyen belélegzel, benntartod, majd hat számolás alatt kilélegzel. Ismételd meg néhányszor.

​2. Próbáld ki ezt a földelő gyakorlatot!

Figyeld meg, hogyan érzékeled a tested egy székkel, a padlóval vagy bármi mással érintkezve, ami alátámaszt. Szánhatsz néhány pillanatot arra is, hogy figyelsz a távolból hallható hangokra, vagy válassz ki valamit magad előtt, és a szemeddel kövesd a körvonalait.

​3. Mozgasd meg a tested!

cig\u00e1nykerekez\u0151 n\u0151 az utc\u00e1n

Fotó: Unsplash

Nyújtózz egy jót, vagy menj ki a szabadba, hogy egy gyors séta közben friss levegőt szívj. Ez segíthet abban, hogy úgy érezd, kapcsolatban állsz a természettel és a körülöttünk lévő világgal − már egy gyors séta is csodákra képes a testünkkel és a lelkünkkel.

​4. Kapcsolódj össze másokkal!

A szünetnek nem kell annyira funkcionálisnak lennie. Ha szánsz öt percet arra, hogy felhívj egy barátot vagy családtagot, hogy tudasd velük, hogy szereted őket, az is segíthet jól érezni magad − és az elmédnek is adhat egy kis szünetet.

Forrás: Glamour

Nyitókép: Shutterstock