cardamom

Rákellenes hatású és jót tesz a szívnek, mégis kevesen használják ezt a fűszert

Érdekes ízével nemcsak a főztünket dobhatjuk fel, de rendkívül jót teszünk vele az egészségünknek is. Az alábbiakban bemutatjuk kilenc szuper hatását ennek a különleges fűszernek.


Arról már korábban is írtunk, az illóolajokban gazdag fűszerek milyen egészségesek lehetnek. Még felsorolni is nehéz, olyan sok pozitív hatása van az Indiában évezredek óta termesztett kardamomnak, itthon mégis viszonylag ritkán használjuk. Íze citrusos, eukaliptuszra emlékeztető, és leggyakrabban indiai fogásokhoz és mézeskalácshoz szoktuk használni.

1. Vérnyomáscsökkentő hatású

Több kutatás szerint a kardamom vízhajtó hatása miatt csökkenti a vérnyomást, ugyanis segít eltávolítani szervezetben például a szívtájékon felgyülemlett vizet – olvasható a vince.hu cikkében.

2. Rákellenes vegyületeket tartalmaz

A kardamom bizonyos vegyületei sikerrel veszik fel a küzdelmet a rákos megbetegedésekkel szemben, egészen konkrétan úgy tűnik, képesek megállítani a daganatok növekedését. Mindazonáltal ezek a kutatások még gyerekcipőben járnak, további vizsgálatok szükségesek.

3. Megvéd a krónikus betegségektől

A fűszer gazdag olyan vegyületekben, amik "lelohasztják" a gyulladásokat a szervezetben. Ez azért fontos, mert a tartósan jelen lévő gyulladások krónikus betegségekhez vezethetnek.

4. Segít az emésztési problémákon

panna cotta with strawberry and cardamom


Fotó: Natural Chef Carolyn Nicholas/Unsplash

A kardamomot már évezredek óta használják emésztési problémák ellen, de még az émelygés kellemetlen tüneteit is képes csillapítani. Jelenleg több kutatás is azt vizsgálja, a kardamom miként tudja megakadályozni a gyomorfekély kialakulását. A kutatók által elvégzett vizsgálatok alapján a fűszer védelmet nyújt a Helicobacter pylori baktérium ellen, ami sok esetben felelős a gyomorfekély kialakulásáért.

5. Megelőzi a fogszuvasodást

Egyes ázsiai kultúrákban szokássá vált, hogy az emberek az étkezés után egy egész kardamomot elrágcsálnak, így megszabadulva a rossz lehelettől. Több vizsgálat azt is megállapította, hogy a kardamomkivonat hatékonyan küzd azon baktériumok ellen, amik a fogszuvasodást okozzák.

6. Antibakteriális hatású

A fűszer illóolajai és kivonatai számos olyan baktériumtörzzsel felveszik a küzdelmet, amik elősegítik a gombás fertőzések, ételmérgezések és gyomorpanaszok kialakulását.

7. Javítja a légzést

A kardamom javítja a légzést azáltal, hogy segíti a jobb oxigénfelvételt és ellazítja a légutakat. Ez különösen hasznos lehet az asztmás megbetegedések kezelésében.

8. Csökkenti a vércukorszintet

Egy 2014-es amerikai kutatás eredményei azt mutatták, a fahéj, a kardamom és a gyömbér szabályozza a vércukorszintet.

9. Segít a szorongás tünetein

A kardamom több tanulmány szerint is oldja a szorongást, emellett jótékony hatással van a derékbőségre és megakadályozza a máj elzsírosodását. Mindezért valószínűleg a magas antioxidáns-tartalom a "felelős".


Nyitókép: The Matter of Food/Unsplash