Kiderült, milyen finomságokat fogyaszt Károly és Kamilla
Tom Parker Bowles könyvében bepillantást enged édesanyja, Kamilla királyné és mostohaapja, Károly király étrendjébe.
Az ételkritikus könyve megjelenése előtt a Daily Mailnek írt egy cikket a legfrissebb uralkodók különböző kulináris kívánságairól.
Tom Parker Bowlesszerint a 77 éves Camilla és a 75 éves Charles „egyszerű, egészséges és határozottan szezonális ételeket” fogyaszt. Étkezésüket Mark Flanagan királyi séf felügyeli, aki velük utazik a különböző birtokaikra.
Az ételkritikus a királyt „igazi ételhősként” jellemezte, aki „azt gyakorolja, amit prédikál” – különösen, ha az élelmiszerek fenntarthatóságáról van szó. Elmondta, hogy a királyi éléskamra gyakran tele van „a királyi birtokok szezonális bőségével”, köztük vadhússal, marha- és bárányhússal, valamint olyan gyümölcsökkel és zöldségekkel, mint borsó, eper, málna és mángold.
„Nincs pazarlás [Károly király] asztalánál”
– tette hozzá.
Az ételkritikus azt is megjegyezte, hogy mostohaapja egyáltalán nem ebédel, és gyakran kihagyja az étkezést egy „laza” délutáni tea kedvéért – ez egy ősi hagyomány a brit királyi családok körében, amit az uralkodó szerinte komolyan vesz.
A délutáni teát hagyományosan délután 5 órakor szolgálják fel, és egy tipikus, hozzá tartozó étel tartalmazhat „macaront, pogácsát, ostyát, kekszet, pralinét és mézeskalácsot, valamint rántottát pirítóson, buggyantott tojást és csirkével, füstölt lazaccal, sonkával és mustárral töltött szendvicseket.
Parker Bowles édesanyjáról elmondta, hogy nagyon könnyű ebédet eszik, gyakran egy tál csirkelevest vagy egy kis füstölt lazacot.
A két királyi család gyakran választ „laza” vacsorán is, „távol a hivatalos pompától és a körülményektől” a nap későbbi részében, a kritikus azonban megjegyezte, hogy a hivatalos bankettek mindenekelőtt laza vacsorák, mivel a vendégeknek gyakran háromfogásos ételt szolgálnak fel a windsori Szent György teremben vagy a Buckingham-palota báltermében felállított hosszú asztaloknál.
Az étlapokat ezen események során még mindig franciául írják, és az esemény előtt felküldik a királynak és a királynőnek jóváhagyásra.
„Ez nem puszta evés, hanem inkább egy remekül megkoreografált balett, „szuflé” diplomácia a javából, amikor királyok és királynők, hercegek, potentátok és elnökök ülnek le, hogy a közös asztal örök erejében gyönyörködjenek”
– magyarázta Parker Bowles.
A kritikus könyvében a korábbi uralkodók – köztük Erzsébet királynő és Fülöp herceg – ételeibe és kulináris kívánságait is bemutatja, valamint azt, hogy a Buckingham-palota, Sandringham és Balmoral különböző rezidenciáinak séfjei hogyan készítik el számukra az ételeket.
(People)
Nyitókép: Arthur Edwards - Pool/Getty Images