4 káros étkezési szokás, aminek 30 felett isszuk meg a levét

4 káros étkezési szokás, aminek 30 felett isszuk meg a levét

A harmincas éveiben az ember a legjobb formájában van. Magabiztosabbak és eltökéltebbek vagyunk, és remélhetőleg mindent megteszünk azért, hogy egészségesek maradjunk, anélkül, hogy kétségbeesetten követni kezdenénk néhány eszement diétát.


Szív- és bélrendszer-barát ételek kihagyása

Az egészséges szív megőrzésének fontossága miatt minden életkorban - de még a 30-as évei elején is - a szakértők szerint érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek szívbarát tápanyagokat tartalmaznak.

A teljes kiőrlésű gabonafélék, a jó zsírok, a gyümölcsök, a zöldségek és az olajos, hidegvízi halak fogyasztása segíthet a szív egészségének megőrzésében. Nőknél pedig különösen fontos bőven a menopauza évei előtt proaktív módon támogatni a szívet.

A rostok a legfontosabbak. Hiszen csökkenthetik a koleszterinszintet, a vérnyomást, és segíthet a szervezetben lévő gyulladások kezelésében. Amellett pedig, hogy jótékony hatással bír a szívre, a rostok a bélrendszer egészségének szempontjából is kulcsfontosságú tápanyagot jelentenek.

Kevés kalcium és D-vitamin

A csontjaink a harmincas éveinkben kezdenek veszíteni a sűrűségükből. Az egyik módja annak, hogy lassítsuk ezt a folyamatot és megőrizzük csontjaink épségét, ha gondoskodunk arról, hogy étrendünkben megfelelő tápanyagokat, például kalciumot és D-vitamint iktassunk be.

A szervezetünknek kalciumra van szüksége a csontok szilárdságához és fejlődéséhez, a D-vitamin pedig hasonló funkciókat lát el, miközben hatékony a csonttörések és a gyulladások ellen is.

Túl sok cukor

Mindenki megérdemel egy kis édességet, de érdemes figyelni, hogy mennyi cukrot fogyasztunk. Ez segíthet a testsúly és a vércukorszint kezelésében, hiszen ebben az évtizedben extra zsírmennyiség raktározódik el a szervezetünkben.

Alkohol?

A mérsékelt alkoholfogyasztás teljesen rendben van, de a harmincas éveidben már előfordulhat, hogy a főiskolai tivornyázást szeretnéd magad mögött hagyni. A túlzott alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a súlygyarapodással, a szív- és érrendszeri betegségekkel és más anyagcserezavarokkal.

A túlzott alkoholfogyasztás mit takar?

A mértéktelen alkoholfogyasztás a nők esetében négynél több, a férfiak esetében ötnél több ital fogyasztását jelenti egy alkalomnál.

Illetve mint mindig, ebben az esetben is a mértékletesség a legfontosabb.