kávé

4 károsnak tűnő szokás, ami a tudomány szerint egészséges

Jó hír, hogy tudományos kutatások szerint sok állítólagos „káros szokásunk" valójában tökéletesen jót tehet az egészségünknek.


A reggeli kihagyása

Unsplash

Bár régebben úgy gondolták, hogy a nap első étkezésének kihagyása súlygyarapodáshoz vezet, számos friss tanulmány éppen az ellenkezőjét állapította meg. A böjt, vagy az étkezések időnkénti kihagyása egyeseknek valóban segíthet a fogyásban.

Ezeket az étkezési terveket intermittáló böjtnek vagy szakaszos böjtnek nevezik, amely meghatározott ideig tartó koplalás és étkezés váltakozását foglalja magában.

Nagy tanulmányok szerint az időszakos böjt ugyanolyan megbízható fogyókúrának bizonyult, mint a hagyományos diéták. Néhány, állatokon végzett vizsgálat pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy más előnyei is lehetnek, például csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, de ezeket a kísérleteket még embereken is el kell végezni.

Zsírfogyasztás

Unsplash

Az 1990-es években a legújabb étkezési trendeknek köszönhetően emberek milliói tették le voksukat a zsírszegény, keményítőben gazdag étrend mellett. A vaj helyett a margarint választották, normál helyett pedig mindenből zsírmenteset választottak, és visszafogták a gazdag, krémes ételek fogyasztását. Ez viszont nem vált be.

Egy nyolcéves vizsgálat, amelyben közel 50 ezer nő vett részt, akiknek nagyjából a fele alacsony zsírtartalmú diétát követett, megállapította, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendet követőknél nem csökkent a mellrák, a vastagbélrák vagy a szívbetegségek kockázata. Ráadásul nem is fogytak sokat. Az új ajánlások azt mutatják, hogy az egészséges zsírok, például a diófélékből, halakból és avokádóból származó zsírok, mértékkel fogyasztva különösen fontosak a kiegyensúlyozott étkezéshez.

Délutáni szundi

Unsplash

A szundikálók nem feltétlenül lusták, és egyes kutatások szerint ez a szokás jelentős egészségügyi előnyökkel járhat.

A Brain, Behavior, and Immunity című folyóiratban közzétett tanulmányban, amelyben a kutatók összehasonlították egy 30 perces szundikálás és egy 10 órás alvás hatásait olyan embereknél, akik alapvetően alváshiányosak, azt találták, hogy mindkét pihenőidő segített visszaállítani a legfontosabb immunitás biomarkerek normális szintjét.

Kávézás

Unsplash

Márciusban egy kaliforniai bíró úgy döntött, hogy a Starbucksnak és más kávézóknak figyelmeztető feliratokat kell feltüntetniük termékeiken, miszerint hajlamosíthat a rákra. Az ijesztő bejelentés ellenére a kávéval kapcsolatos kiterjedt tudományos kutatások mégis azt mutatják, hogy szó sincs erről. Valamint, hogy a kávé rendszeres, ugyanakkor mértékletes fogyasztása egyáltalán nem ártalmas.

Ennek ellenére az orvosok azt javasolják, hogy a koffeinbevitelt napi 400 milligrammra, azaz körülbelül 3 csésze kávéra korlátozzuk.