Egy bögre kávé

A világ legnagyobb kávétermelője rekordalacsony készletekkel néz szembe

A kávé iránti kereslet évről évre nő, viszont még a legnagyobb ültetvényeken sem terem annyi kávébab, hogy az elég legyen. Aggasztó előrejelzések születtek az idei, illetve az elkövetkező évek termésmennyiségéről, így jelentősen megdrágulhat az emberek kedvenc reggeli itala.


A tavalyi termesztési szezont szélsőséges időjárás jellemezte. A fagyok és a tüzek egyaránt pusztítást végeztek. Sajnálatos módon az idei körülmények sem voltak kedvezőbbek. Brazíliában várhatóan több lesz a szárazság, míg Kolumbiában — a világ második legnagyobb kávétermelő vidékén — túl sok eső fog esni.

Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermelőjénél, a Bloombergnél bejelentették, hogy a készleteik a jövő évben rekordalacsony szintre csökkennek. Márciusra az országnak mindössze 7 millió zsák kávébabja lehet.

„A kávékészletek olyan alacsonyok, hogy még ha jövőre jó termésünk is lesz, Brazíliának aligha lesz elég a kereslet kielégítésére"

— mondta Nelson Carvalhaes, egy exportőr csoport elnökségi tagja.

Egy b\u00f6gre k\u00e1v\u00e9, mellette k\u00e1v\u00e9babokkal \u00e9s keksszel

Fotó: Unsplash/Attila Lisinszky

A kereslet ezzel szemben folyamatosan növekszik világszerte. Ebben a szezonban a globális fogyasztás 1,5 százalékkal nőtt, a tavalyi 2 százalékos emelkedésen felül. Mivel a kereslet meghaladja a kínálatot, így a vállalatok világszerte emelhetik az áraikat. Többek között a Starbucks is így tett.

Mindezek mellett nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy a globális felmelegedés miatt visszaszorul a termővidékek mennyisége. Egy korábbi cikkünkben lehet olvasni arról, hogy milyen megoldásokkal tudják majd a jövőben is előállítani a kávéfőzéshez szükséges termést.

Nyitókép: Unsplash/Mike Kenneally

Forrás: Robb Report