Egy ember egy csésze kávét tart a kezében

Megváltozhatnak kávézási szokásaink az éghajlatváltozás miatt​

Kutatók azt vizsgálták, hogy az éghajlatváltozásnak milyen hatásai lehetnek olyan trópusi növényekre, mint az avokádó, a kesudió és a kávébab. Sajnos nem születtek pozitív eredmények, ugyanis jelentős csökkenés és talajromlás várható a trópusi termőterületeken. Ennek következtében a kávézási szokások változásával kell majd szembenéznünk.


A világ elveszítheti a legfontosabb kávétermő vidékeit az éghajlatváltozás következtében. Brazíliában — jelenleg a világ legnagyobb kávétermelője — a termeléshez legmegfelelőbb terület 79 százalékkal csökken majd a közeljövőben. Ugyanez a tendencia érvényes az avokádó és a kesudió esetében is.

Mindhárom növény kereskedelmi szempontból világszerte nagyon fontos, melyeket leginkább a trópusokon élő kistermelők állítanak elő. Közülük a kávé a legjelentősebb, annak az iparnak ugyanis várhatóan 460 milliárd dolláros összbevétele lesz a 2022-es szezonban.

A nemrégiben végzett tanulmány legfontosabb eredménye, hogy az ezekre a termésekre szakosodott földterületek minősége jelentős romlás elé néz, így kevesebb áru kerülhet majd az üzletek polcaira. Amennyiben ez bekövetkezik, az egész világon drágábban lehet majd hozzájutni ezekhez a hozzávalókhoz.

Egy b\u00f6gre k\u00e1v\u00e9

Fotó: Unsplash/Hanna Balan

Eddig az éghajlatváltozás élelmiszerekre gyakorolt jövőbeli hatásait vizsgáló kutatások a mérsékelt régiókban termesztett fő alapanyagokra koncentráltak. Ilyenek például a búza, a kukorica, a burgonya és a különböző magvak. A korábbi kutatások és a friss eredmények együttese pontosabb képet nyújt a várható eseményekről — írja a ScienceAlert. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek a negatív történések nem egyenletesen fognak eloszlani, sőt, egyes régióknak még előnyére is válhat az éghajlatváltozás.

Szükségszerűen alkalmazkodni kell majd a környezeti hatásokhoz, ezért egyes kávétermő ültetvényeket át kell telepíteni olyan területekre, melyeken a jövőben elképzelhető lesz a termesztés. A szakértők ezekhez a tervekhez hozzáfűzték, hogy bármilyen intézkedést hoznak, valószínűleg a jövőben a kávéból egy ritkán fogyasztható, ünnepi finomság lesz, ezt pedig nem lehet elkerülni.

Nyitókép: Unsplash/Hanna Balan