Ezt árulja el a személyiségemről a kedvenc ételem

Ezt árulja el a személyiségemről a kedvenc ételem

Egy új tanulmánynak köszönhetően ma már tudjuk, hogy az ételpreferenciánkhoz milyen személyiségjegyek kapcsolódnak.


Mindannyian ismerünk valakit, akinek extrém, vagy szokatlan étkezési szokásai vannak. Van, aki minden ételt nagyon megsóz, vannak, akik tortát esznek reggelire, vagy vannak, akik a csípős hozzávalóknak nem ismerik a határait.

Ezek azonban nem csupán egyszerű furcsa szokások. Sokkal többet elárul az étkezésünk arról, hogy milyen emberek is vagyunk, mint azt gondolnánk. Egy új kutatásnak köszönhetően pedig megtudhattuk, hogy bizonyos ételek kedvelése milyen személyiségekhez kapcsolódnak.

Keserű ételek kedvelése

Azok, akik a megszokottnál jóval jobban kedvelik a keserű, savanyú ételeket, azoknak nagyobb eséllyel lehetnek antiszociális, vagy pszichopata vonásai.

Egy 953 amerikai megkérdezésével készült tanulmány szerint az édes, savanyú és sós ízek iránti preferenciák ellenőrzése után a keserű ételek iránti preferencia előre jelezte az antiszociális vonásokat, különösen a pszichopátiát, az agressziót és a mindennapi szadizmust, vagyis azt, hogy a mindennapi életben örömét leli mások fájdalmában. A kutatók úgy gondolják, hogy a keserű ízek preferenciája tanulható. Például a pszichopatább emberek a másoknak okozott kellemetlenségek miatt élvezhetik a keserű ételeket.

Édes ételek kedvelése

A keserű ételek kedveléséével járó személyiségjegyek szöges ellentétben állnak az édesség iránti preferenciákkal, azok ugyanis nagyobb empátiával járnak együtt. Nem véletlenül sztereotipizáljuk azokat sokkal kedvesebb embereknek, akik édesszájúak.

A keserű ételekhez hasonlóan az édes ételek és a személyiség között is kétirányú kapcsolat áll fenn, oly módon, hogy az édes ételek fogyasztása miatt kedvesebbek és segítőkészebbek leszünk. A kutatók rámutattak, hogy az édesség általánosan megnyugtató érzéssel jár, és hogy szeretteinket is gyakran becézzük édes becenevekkel.

Egészséges ételek kedvelése

Ha az egészséges ételeket preferálod az étrendedben, akkor nagy valószínűséggel sokkal nyitottabb, extrovertáltabb, illetve lelkiismeretesebb és boldogabb vagy, mint azok, akik a rosszminőségű ételek hívei.

Egy több mint 1000 fiatal felnőtt bevonásával készült tanulmány szerint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás összefügg a nagyobb nyitottsággal, az extraverzióval és kisebb mértékben a lelkiismeretességgel.

Fűszeres ételek kedvelése

Van valami izgalmas abban, ha az ember a saját határait feszegeti. Sok kultúrában a férfiak hajlamosabbak ilyen szélsőségekig elmenni, ha az ételek fűszerességről van szó. Ennek megfelelően egy 114 férfin végzett laboratóriumi vizsgálat azt találta, hogy a nagyobb nyál-tesztoszteronnal rendelkezők több csípős szószt adnak az ételeikhez.

Veszélyes ételek kedvelése

Veszélyes ételek közé sorolhatjuk például az alkoholt vagy a kagylókat.

Egy 303 résztvevővel végzett vizsgálat kérdőívek segítségével megállapította, hogy a potenciálisan veszélyes ételeket/italokat (azaz olyan ételeket, amelyek megbetegíthetnek minket), köztük az alkoholt és a kagylót, jobban kedvelő embereknél magasabb volt a kalandvágy.

Kevés étel fogyasztása

A válogatósság és a keveset evés szorongó személyiséget tükröz. Egy 318 főiskolai hallgató bevonásával végzett vizsgálat szerint a szorongóbb egyéneknek nagyobb volt az ételektől való idegenkedésük, ami talán a neuroticizmusnak és az érzelmi kontroll hiányának tudható be.

Nyitókép: Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash