Nő telefonozik az ágyban

A telefon kék fénye tényleg öregíti a bőrünket?

Már több bőrápolási termék is azt állítja, hogy megvédi a bőrünk öregedését a káros kék fény sugaraitól. De ez vajon csak marketingfogás, vagy van alapja az aggodalmunknak és a kék fény tényleg rossz hatással van a bőrünkre?


Az utóbbi években az UVB és UVA sugaraktól való rettegés mellé felkerült a listára a kék fény is. A kozmetikumok gyártói pedig lecsaptak az öregedés új ellenségére és olyan termékeket kezdtek el fejleszteni, amelyek kifejezetten az ellene való védekezésre szolgálnak. De tényleg hatékonyak ezek a termékeke, vagy csak marketingfogás az egész? A HuffPost magazinja bőrgyógyászokat kérdezett meg a témában.

Mi is az a kék fény?

A napból érkező UV-sugarakról már biztosan sokat hallottál, az utóbbi időben ugyanis bőrgyógyászok ezrei próbálták meg felhívni az irtó káros hatásaira és a védekezés fontosságára a figyelmet.

A kék fény szintén az elektromágneses spektrum része, de az UV-hez képest látható, 450-495 nanométer közötti hullámhosszúságú.

„A nap a kék fény fő forrása, de a digitális képernyők, például a televíziók, laptopok és mobiltelefonok további forrásokat jelentenek, valamint a LED- és a fénycsöves világítás is”

– mondja Dr. Connie Yang, kozmetikai bőrgyógyász.

A kék fény azonban nem olyan káros a bőrre, mint a nap UV-sugarai.

Hogyan hat a kék fény a bőrre?

A kék fény bőrre gyakorolt hatásainak tanulmányozása még viszonylag új keletű dolog, de az alábbiakat tudjuk eddig.

„A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a látható fény (400-700 nm) (az UV-sugarak mellett) hiperpigmentációt okozhat”

– mondta Dr. David Kim bőrgyógyász.

„Azt is kimutatták, hogy a kék-ibolya fény több hiperpigmentációval jár, mint a vörös fény. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a kék fény a Fitzpatrick III-as és magasabb bőrtípusban vörösödést és hiperpigmentációt idéz elő”

– tette hozzá Kim.

Kim azt is elmagyarázta, hogy a kék fény fokozott melanintermeléshez vezet, ami hiperpigmentációhoz okozhat.

Dr. Hamdan Abdullah Hamed bőrgyógyász szerint a kék fény a korai öregedés más típusaihoz is vezethet.

„A kék fény reaktív oxigénfajokat - egyfajta szabadgyököt - generál, amelyek oxidációt okoznak, és korai öregedéshez, ráncokhoz és egyenetlen pigmentációhoz vezetnek”

– mondta.

Ezen kívül Yang azt is hozzátette, hogy a kék fény hozzájárulhat a kollagén és az elasztin lebomlásához is.

Tényleg védenünk kell a bőrünket a kék fénytől?

A válasz egy picit bonyolultabb ennél. Bár az eddigi kutatások azt mutatják, hogy bizonyos esetekben szükség van a kék fény elleni bőrvédelemre, azt azonban még túl korai lenne megmondani, hogy ez ténylegesen elengedhetetlen-e mindenkinek. A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy azok számára, akik javítani szeretnék a pigmentációjukat a napkárosodás vagy a pattanások miatt, elengedhetetlen.

Nemcsak szervezetünknek, de a bőrünknek is árt a kék fény

Nyitókép: Shutterstock