Memóriavesztés a demencia miatt. Idősebb férfi elveszíti a fej részeit, a csökkent elmefunkció szimbóluma.

Egy gyors, egyszerű vizsgálat feltárhatja a késői demencia kockázatát

Egy új, hosszú távú tanulmány kimutatta, hogy egy egyszerű és gyakori vizsgálat megmutatja, megnő-e az embereknél a kockázata annak, hogy késői életkorban demencia alakul ki náluk.

A késői demencia, mely egyre gyakoribbá válik a 80 év felettiek körében, akkor alakul ki, amikor az agysejtek számos betegség következtében károsodnak, amelyek közül néhány az agyi erek beszűkülését okozza.

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatói nemrég fontos kapcsolatot fedeztek fel az érrendszer egészsége és a késői demencia között. Ez a kapcsolat a plakkok meszesedése, amelyek a hasi aortában rakódhatnak le, amely a test legnagyobb artériája, és amely a szívből oxigéndús vért szállít a hasi szervekhez és az alsó végtagokhoz, olvasható a Medical Xpress cikkében.

Ez a kalciumfelhalmozódás – amelyet „hasi aorta meszesedésnek” vagy AAC-nak neveznek – nagyon hasznos lehet a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a sztrók kockázatának előrejelzésében.

A kutatók azonban most azt találták, hogy a késői demencia megbízható markere is. Az ECU Táplálkozási és Egészségügyi Innovációs Intézete és a Precíziós Egészségügyi Központja által vezetett nemzetközi csapatban a Nyugat-Ausztráliai Egyetem, a Minnesotai Egyetem, a Sir Charles Gairdner Kórház és a Marcus Institute for Aging Research, a Hebrew SeniorLife, a Harvard Medical School kutatói vettek részt.

Az 1990-es évek végén 968 nő AAC-eredményeit vizsgálták, majd 15 éven keresztül követték egészségi állapotukat. A kutatók megállapították, hogy minden második idősebb nőnél közepes vagy magas volt az AAC szintje, és ezek a nők kétszer nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba vagy haltak meg késői demenciában, függetlenül más szív- és érrendszeri tényezőktől vagy genetikai tényezőktől.

A Precíziós Egészségügyi Központ igazgatója, Simon Laws professzor szerint az AAC az emberek életében korábban azonosíthatja a demencia kockázatát, ami létfontosságú lehet az állapot elhárításában.

„A demenciakutatásban van egy mondás, miszerint ami jó a szívnek, az jó az agynak is. Ez a tanulmány megerősíti ezt a kapcsolatot, és tovább bővíti a késői demencia kockázatának és a lehetséges megelőző stratégiáknak a megértését. Fény derült arra, hogy milyen fontos a kockázati tényezők, például az étrend és a fizikai aktivitás módosítása a demencia megelőzésében: korán kell beavatkozni, és remélhetőleg ez a tanulmány lehetővé teszi a lehető legkorábbi változtatást és a legnagyobb hatást. Az AAC azért fontos, mert olyan embereknél is képes volt azonosítani a demencia kockázatát, akiknél nincs jelen a fő genetikai kockázati tényező, amely az Alzheimer-kór - a demencia leggyakoribb formája –kialakulásában érintett emberek 50 százalékánál jelen van”

– fogalmazott.

Egy egyszerű teszt

Az AAC kényelmes módon és könnyen kimutatható a csontsűrűségmérő gépek oldalirányú gerincvizsgálatával. Ezek a gépek elterjedtek, Ausztráliában évente mintegy 600 000 csontsűrűségvizsgálatot végeznek a csontritkulás szűrésére.

Az ECU docense és a National Heart Foundation jövőbeni vezetője, Joshua Lewis elmondta, hogy egy további szkennelés végezhető, amely oldalsó gerincképeket rögzít, amikor az embereket szabványos csontsűrűség-teszteken vesznek át.
„Általában nagyon gyors és egyszerű ezeket a felvételeket rögzíteni, és kevésbé invazív, olcsóbb és a röntgen- vagy CT-vizsgálatokhoz képest minimális a sugárterhelésük. Tudjuk, hogy az AAC okai túlmutatnak a hagyományos szív- és érrendszeri kockázati tényezőkön, és ezek közül sok ok átfedésben van a késői demencia kockázati tényezőivel. Az ECU-ban az informatikai csapattal együtt dolgozunk az AAC-értékelések automatizálásán is, ami sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a folyamatot, ahelyett, hogy képzett képalkotó szakértőre lenne szükség a felvételek leolvasásához”

Lewis szerint ez azt jelenti, hogy ezek a szkennelések olcsó, gyors és biztonságos módjai lehet annak, hogy nagyszámú fogékony idős ausztrál szűrését végezzék el a késői demencia magasabb kockázatának megállapítására.


Hozzátette, a demencia kockázatának a szív- és érrendszeri egészséggel kapcsolatos vitákba való beépítése révén az emberek szükséges életmódbeli változtatásokat hajthatnak végre.

„Azt hiszem, a következő lépés az lesz, hogy elmondjuk az embereknek az AAC és a késői demencia kockázatát, hogy lássuk, ez motiválhatja-e az egészséges táplálkozás és az életmódbeli viselkedés megváltoztatását.”

A Heart Foundation vezető orvosi tanácsadója, Garry Jennings professzor, aki üdvözölte a kutatást, hozzátette, hogy a vaszkuláris demencia egyre gyakoribb fogyatékosság az idősek körében.


„Gyakran társul szívbetegséggel vagy olyan kockázati tényezőkkel, mint például a magas vérnyomás az élet korábbi szakaszában. Josh tanulmánya kiváló példája a Heart Foundation's Future Leadership finanszírozási programjából származó előnyöknek."

Nyitókép: Shutterstock